d
zo: Całka niewymierna:
∫4√3x − 7dx
jak to zacząć ?
20 sty 22:05
Eve: może od podstawienia 3x−7=t
20 sty 22:09
zo: na pewno ? to będzie wtedy ∫34√t
20 sty 22:21
Dawid:
t=4√3x−7
t4=3x−7
20 sty 22:23
20 sty 22:32
ICSP: | | 1 | |
Podstawienie t = 3x − 7 , dx = |
| dt |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫4√t dt = |
| ∫ t1/4 dt = .. i korzystasz z elementarnego wzoru. |
| | 3 | | 3 | |
20 sty 22:35
zo: t = 4√3x − 7
t4 = 3x − 7
4t3dt = 3dx
i nie wiem to coś da w tym zadaniu ?
20 sty 22:38
zo: ok już robię
20 sty 22:38