Fizyka BŁAGAM POMOCY!
Iza: Akumulator motocyklowy dający napięcie 6 V powoduje przepływ przez żarówkę prądu o natężeniu
0,2 A.Oblicz moc prądu przepływającego przez tę żarówkę oraz zużycie energii elektrycznej w
czasie 30 min. jazdy. Oblicz wartość ładunku, jaki przepłynął w tym czasie przez żarówkę. Wie
ktoś jak to zrobić?
22 lis 16:22
ak1: Wie
Moc P=U*I P=6[V]*0,2[A] =1,2[W]
Energia E=P*t E=1,2[W]*180[s] = 5400[Ws] lub [J]
22 lis 16:29
Iza: Dziękuję za pomoc
22 lis 16:30
Iza: Dziękuję za pomoc
22 lis 16:31
rogal: błąd E= 1,2*1800=2160 Ws
22 lis 16:32