Udowodnij tożsamość trygonometryczną - co dalej...
Phoebe Campbell: Jak to ugryźć...?
| sinx | | 1−cosx | |
| = |
| |
| 1+cosx | | sinx | |
| | 1−cosx | | (1−cos2x)(1+cos2x) | | sin2x(1+cos2x) | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
20 sty 21:52
5-latek: Moze tak ?
(1−cosx)(1+cosx)= sin2x
1−cos2x=sin2x
sin2x=sin2x
20 sty 21:56
20 sty 21:57
Phoebe Campbell: Tak byłoby najprościej, ale podobno to na maturze nie przejdzie dlatego szukam innego sposobu −
doprowadzania postaci jednej strony do drugiej...
20 sty 21:58
Eta:
| | sinx | | 1−cosx | | sinx(1−cosx) | | sinx(1−cosx) | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1+cosx | | 1−cosx | | 1−cos2x | | sin2x | |
i założenia......
20 sty 22:00
Phoebe Campbell: Dziękuje Eta. O to chodziło.
20 sty 22:02
Eta:
20 sty 22:03