Prawdopodobieństwo- prosze o szybka pomoc !
Tate: Bardzo proszę o szybką odpowiedź

! Na ile sposobów można rozmieścić 4 kule różnych kolorów w
pudełkach ponumerowanych kolejnymi liczbami naturalnymi tak,że zawsze dokładnie jedno pudełko
jest puste.
20 sty 21:26
Frost: Hmm.. Jeśli pudełka ponumerowane są kolejnymi liczbami naturalnymi więc jest ich nieskończenie
wiele? Jedno pudełko puste byłoby wtedy gdybyśmy posiadali 2,3,4 lub 5 pudełek. Przynajmniej
tak to rozumiem
20 sty 21:30
Tate: przepraszam...nie napisalo sie... sa 4 pudelka
20 sty 21:32
Frost: Czyli pudełka mają numery : 1,2,3,4
Zakładamy, że pudełko nr 1 jest puste
Więc dzielisz 4 kule na do 3 pudełek
| |
ale , że kule są o różnych kolorach więc wynik mnożymy * 3*3! |
| |
Możliwości w których pudełka są puste jest 4
Więc wynik to
Zgadza się?
Jak nie to poprawię
20 sty 21:36
Tate: Odpowiedz jest 144... niestety
20 sty 21:39
Frost: Mam błąd...
20 sty 21:44
Frost: Kule są o różnych kolorach więc oznaczmy je : A B C D
Mamy w 2 3 4 pudełka czyli 3 pudełka.
w jednym pudełku muszą znaleźć się 2 kule.
| |
*2 z 4 kuli losujemy 2 do jednego pudełka a pozostałe 2 umieszczamy do pozostałych |
| |
dwóch.
Więc
20 sty 21:47
Martiminiano: Masz rozłożyć 4 kule w czterech pudełkach z tym, że jedno zostaje puste.
To znaczy, że w jednym pudełku zawsze muszę być dwie kule, a w dwóch po jednej
(bo tylko jedno pudełko ma być puste) i jedno pudełko zostaje puste.
Do pierwszego pudełka wybieramy jedną kulę na 4 sposoby. Do drugiego pudełka wybieramy
kulę na 3 sposoby. A do ostatniego pudełka wkładamy pozostałe kule. Mamy więc 12 możliwości.
Z tym, że raz mogą być dwie kule w pierwszym pudełku, następny w drugim, a za trzecim razem
w trzecim. Więc 12*3=36.
| | | |
Teraz pozostaje kwestia wybrania pudełka. | =4 |
| | |
4*36=144.
20 sty 21:47
Martiminiano: Cześć
Frost, widzę, że upodobałeś sobie prawdopodobieństwo
20 sty 21:49
20 sty 21:49
Frost: Jak to mówią praktyka czyni mistrza

Akurat sam przerabiam prawdopodobieństwo a widzę, że
dużo osób dodaje zadanka właśnie z tego działu
20 sty 21:51
Martiminiano: Też akurat przerabiam prawdopodobieństwo

. Tak rozłożony jest materiał w liceum,
to ostatni dział przed generalnymi powtórzeniami

. A nie, przepraszam − na końcu jest
statystyka. Ale w każdym razie wszyscy zbliżają się do końca
20 sty 21:52
Frost: Ja zbliżam się do stereometrii

Chcę zacząć w sobotę, 31 stycznia olimpiada
20 sty 21:55
Martiminiano: Powodzenia w takim razie

Jak masz umiejętność przestrzennego widzenia, to spokojnie
dasz radę
20 sty 21:57
Frost: Dzięki
20 sty 21:59