calka nieoznaczona x+2/(x^2+2x)^1/2
aaa: całka nieoznaczona:
Mam pytanie, czy dobrze liczę:
| | x+2 | |
∫ od 0 do 1 z |
| dx |
| | √x2+2x | |
D: (−
∞,−2) ∪ (0,
∞)
| | x+2 | |
wiec licze:lim ε−>0+ z ∫ od ε do 1 z |
| dx = |
| | √x2+2x | |
| | x+2 | |
// calka nieoznaczona ∫ |
| dx = ... = 2√x2+2x |
| | √x2+2x | |
wiec ..= lim ε−>0
+ z 2
√x2+2x|
1ε = 2
√3 − 0 = 2
√3
tak jest dobrze? Wolram mówi ze ok 3,04...
20 sty 21:24
aaa: ah poprawka, zle policzylem calka nieoznaczona, powinno byc: √2x+2+ln|x+1+√(x+1)2−1|, tak?
20 sty 21:32