Nierówności kwadratowe
Marek: Rozwiąż nierówności:
a) 9+25x2≤30x
b)−x2+2x−5>0
c)3(x+6)2≤0
d)−2x2≥0
e)(4x−1)2>16
Bardzo proszę o dokładne rozpisanie w jaki sposób to zrozwiązać.
20 sty 20:57
kyrtap: jeżeli masz to rozwiązać to raczej chyba było omawiane na lekcji czy teraz coś zmieniło w
szkolnictwie?
20 sty 20:58
Marek: nie robiliśmy takich przykładów bo wychodzi mi tu np delta ujemna i nie wiem co mam z tym
zrobic
20 sty 21:07
Martiminiano: A może trochę własnej inicjatywy?

To forum nie jest maszynką do rozwiązywania prac
domowych.
a) 25x
2−30x+9≤0 , jakiś pomysł co z tym zrobić?
20 sty 21:08
Martiminiano: Nie widzę ujemnej delty w przykładzie a.
20 sty 21:09
Marek: delta wyszłą mi 0, a miejsce zerowe 6/5 ale to jest zle i nie mam innego pomysłu co z tym
zrobic
20 sty 21:12
Eve: patrz uważnie: masz 25 i 9 ? mówi ci to cos?
20 sty 21:13
Martiminiano: | | 6 | | b | | 30 | | 3 | |
Jakie |
| ? Δ=0 x1=x2=− |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 2a | | 50 | | 5 | |
20 sty 21:16
Martiminiano: Z jakiego wzoru korzystałeś licząc miejsce zerowe?
20 sty 21:16
Martiminiano: No to porozmawialiśmy...
20 sty 21:32
Eve: takich tu jest na pęczki
20 sty 21:37