wyznacz q i wzór ogólny
bartosz: wyznacz iloraz (q) i wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, wiedząc, że a3+a6=27 i
a4+a5=18
20 sty 20:53
bartosz: powie ktoś jak to zrobić, bo jutro mam z tego sprawdzian. Robie to na różne sposoby i nic mi
nie wychodzi.
20 sty 21:02
Eve: rozwiąż układ równań
20 sty 21:14
Eve: oczywiście najpierw a3, a6,... zamień na a1+(n−1)*r
20 sty 21:16
Frost: an=a1*qn−1
na tym opierasz całe zadanie.
20 sty 21:16
Eve: upsss, źle odczytałam ciąg, sorki
20 sty 21:17
Frost: ciągu geometrycznego
20 sty 21:17
Eve: 
ale śmieszne, mam za sobą 5 godzin w papierach, zdarzyć się mi może
20 sty 21:19
bartosz: wyszło mi, że q=2 i a1=3/4 lub q=1/2 i a1=96. Lecz niestety nie wiem jak zapisać wzór ogólny,
bo mi wyszło an=3/4*2n−1 a w odpowiedzi jest an= 3*2n/8
20 sty 21:20
Frost: Każdemu może się zdarzyć

ja codziennie po szkole siadam do matematyki do późnych godzin jak
teraz + jeszcze zacząłem udzielać się na tym forum
20 sty 21:21
Eve: 2n−1=2n*2−1
20 sty 21:22
bartosz: to an jest dla q=2
20 sty 21:22
20 sty 21:23
Eve: tylko, że ja juz nie muszę siadać, jestem tu z dobrego serca
20 sty 21:23
bartosz: Eve, dzięki wielkie już to mam, na lekcji typiarka nam nie powiedziała, jak to robić, a
potem... No ale już się wyjaśniło i jest git. Jeszcze raz dzięki dla q=1/2 już dam sobie rade
20 sty 21:24
Frost: A ja jestem tutaj by się uczyć bo na pewno posiadasz większą wiedzę ode mnie

Uczę się przy okazji sam pomagam
20 sty 21:25
Eve: ja bym takie typiarki pozwalniała
20 sty 21:25
Eve: Frost bo ja juz na szczęście uczyć sie nie muszę

i wam współczuje
20 sty 21:26
Frost: U mnie w tym roku matura, ale za niespełna 2 tygodnie II Etap AGH więc trzeba się sprężyć,
prawdopodobieństwo mam już prawie za sobą jeszcze została mi ta nieszczęsna stereometria

Już nie lubię tego działu, jak analityczną i prawdopodobieństwo polubiłem tak stereometrii
raczej nie polubie
20 sty 21:28
Eve: prawdopodobieństwo jest be, stereometria może byc
20 sty 21:35
Frost: Zobaczymy jak siądę do zadań po studniówce

a z prawdopodobieństwa nie mogę znaleźć sobie
schematu na zadania typu: Rzucamy 2 razy kostką, oblicz prawdopodobieństwo, że suma jest
podzielna przez 3. Różne takie zadania z prawdopodonieństwa w których trzeba liczyć
podzielność
20 sty 21:40