Macierze
Macierz: Cześc,
Potrzebuje pomocy w zdaniu z macierzy:
Wiedząc że B−1=AC oblicz (ABC)−1
20 sty 20:53
Gray: Dobrze tę treść napisałaś (−łeś)?
20 sty 20:57
Macierz: Wiedząc że B−1=AC oblicz wartość danego wyrażenia (ABC)−1
Z góry dzięki
20 sty 20:59
Macierz: Jakieś pomysły ?
20 sty 21:29
Eve: (Abc)−1=A−1B−1C−1
20 sty 21:41
Macierz: Odpowiedzą jest macierz jednostkowa, jak to z tego wynika ?
20 sty 21:42
Eve: wróć, nie tak, mnożenie nie jest przemienne
20 sty 21:44
Eve: [(AB)*C]−1=C−1*(AB)−1
20 sty 21:46
Eve: C−1*B−1*A−1=C−1ACA−1
20 sty 21:47
Eve:
=C−1[(AC)−1]−1A−1=
C−1(C−1A−1)−1A−1=
20 sty 21:55
Eve: (C−1A−1)C−1A−1=ACC−1A−1=
20 sty 21:58
Gray: Moje pytanie o 20:57 wynikało stąd, że mniej więcej takiej odpowiedzi jaką podajesz o 21:42 się
spodziewałem, ale z tej treści tego nie da uzyskać.
Np. dla macierzy A i C postaci
A=
1 −1
0 1
C=
1 0
−1 1
z równania B−1=AC otrzymujemy macierz B postaci:
1 1
1 2
Wyznaczając iloczyn ABC mamy
ABC=
1 −1
−1 2
co ewidentnie nie jest macierzą jednostkową.
Gdyby zadanie polegało na wyznaczeniu macierzy (ACB)−1, lub (BAC)−1, lub gdyby było nie
B−1=AC lecz B−1=CA, to wtedy faktycznie (ABC)−1=I.
21 sty 08:11