matematykaszkolna.pl
a aaa: Pomoże ktoś ? bardzo wazne... Flaga składa sie z 4 różnokolorowych obszarów jak pokazano na rys. ile roznych flag mozna utworzyc majac do dyspozycji 6 kolorów, jezeli sasiednie pasy nie moga byc tego samego koloru? Odpowiedz powinna byc 480. ale jak to obliczyć?
20 sty 20:45
aaa: rysunek
20 sty 20:49
Frost: rysunekPierwszy przypadek: Flaga ma całkowicie różne kolory Wybór kolorów:
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

Możliwości malowania obszarów: 4! ponieważ każdy jest różny więc pierwszy obszar możemy pomalować na 4 różne kolory drugi na 3 itd.. Drugi Przypadek: Musisz zauważyć że obszary 1 i 2 mogą mieć takie same kolory:

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

Więc wybieramy 3 kolory na pomalowanie tych ścian
liczba malowania obszarów 3!

W sumie :
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

*4!+
*3!

20 sty 20:59
aaa: a moglabym prosic o dokładne rozpisanie całego zadania z otrzymanym koncowym wynikiem ? poniewaz calkiem nie potrafie sie do tego zabrac ...
20 sty 21:05
Frost: Już Ci wszystko wyjaśniłem więc nie wiem co mogę jeszcze napisać, nie umiesz rozwiązać symbolu Newtona albo silni?
20 sty 21:14
qoqo: niestety .. inaczej bym nie prosiła o to
20 sty 21:20
Martiminiano: Pytanie tylko czy chcesz się tego nauczyć, czy przepisać gotowe rozwiązanie?
20 sty 21:23
20 sty 21:24
qoqo: co bym oddala by ogarniać matme... od gimnazjum problemy ,a matura za prawie 100 dni ... niestety .. ale dziekuje za przyklady emotka
20 sty 21:28
Frost: U mnie również matura za stówke emotka
20 sty 21:31
qoqo: powodzenia życzę w takim razie emotka
20 sty 21:32