Równania trygonometryczne
Wiktor: NIe było mnie w szkole na lekcji i za bardzo nie rozumiem jak rozwiązać przykłąd a) b).
a) cos2x=−1
a) cos2x= −1
2x= t
cost = −1 teraz rysuje wykres cosinusa i patrze z czym
się przecina −1
ale nie umiem tego zapisać...
W szkole robili taki przykład sin2x=1
czyli:
2x=t
sin t = 1
| | π | |
Teraz rysowali wykres sinusa i y=1 przecina się z |
| |
| | 2 | |
| | π | |
to ten zapis wygląda tak: t= |
| +2kπ k∊⊂ |
| | 2 | |
Nie rozumiem jak wykonuję się ten ostatni zapis .proszę o pomoc
20 sty 20:31
Eve: dzielisz obie trony przez 2
20 sty 20:33
Wiktor: | | √π | |
Chodzi mi o ten zapis skąd się bierze: t= |
| +2kπ k∊⊂ |
| | 2 | |
Nadal nie rozumiem
20 sty 20:38
Wiktor: | | π | |
t= |
| + 2kπ k∊⊂ to znaczy ten |
| | 2 | |
20 sty 20:39
Eve: ale ja w twoim zapisie √π nie widzę
20 sty 20:40
Eve: sint=1, dla jakiego kąta?
20 sty 20:41
Wiktor: | | π | |
y=−1 przecina się z |
| na wykresie sinusa ,ale dlaczego do tego dodaje się 2kπ |
| | 2 | |
20 sty 20:41
Eve: bo to jest okres funkcji sin, wartości powtarzaja się co 2kπ
20 sty 20:45
Eve: i na pewno y=−1 nie przecina się z π/2
20 sty 20:46
20 sty 20:51
Wiktor: Czyli zawsze się dodaje 2π w sin ?
a w cos też czy inaczej to się rozwiązuje?
20 sty 20:52
Eve: zawsze: 2kπ, wielokrotność oresu
20 sty 20:53
Eve: dla tg i ctg okres wynosi π
20 sty 20:54
Eve: ale po co ci ten wykres?
| | π | |
sinα=1⇒α= |
| +2kπ, to wiadomo z def |
| | 2 | |
20 sty 20:55
Wiktor: cos2x=−1
2x=t
cost= −1 y=−1 przecina się z π
t=π +2kπ k∊⊂
2x=π+ 2kπ /:2
Czy to jest dobrze?
20 sty 20:58
Eve: dobrze
20 sty 21:00
Wiktor: Jeszcze poczytam trochę i nadrobię . Dziękuję bardzo za pomoc i rozjaśnienie umysłu
20 sty 21:01
Eve: nmzc
20 sty 21:36