pomocy ;_;
debil: Mógłby ktoś wytłumaczyć?
| | α | | α | |
dla każdego α wartość wyrażenia cos2α+8sin2 |
| cos2 |
| jest równa |
| | 2 | | 2 | |
C 1
D 5
20 sty 20:25
Eve: 1−2sinα+2(2sinα/2cosα/2)2=licz
20 sty 20:29
Eta:
Jak masz taki nick, to i tak nic nie pojmiesz
20 sty 20:29
PW: To nie matematyka, ale spryt: skoro jest to test jednokrotnego wyboru (jedna i tylko jedna z
odpowiedzi jest prawdziwa), to bierzemy jakiś "łatwy argument" α i sprawdzamy.
Sprawdź np. dla α = 0.
20 sty 20:30
debil: no ale mi nie chodzi o zrobienie tego zadania, ja chciałbym to zrozumieć
20 sty 20:35
Eta:
Tłumaczę jak........
| | α | | α | |
cos2α= 1−2sin2α i 2sin |
| *cos |
| = sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
8sin2 |
| *cos2 |
| = 2*2sin |
| *cos |
| *2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=2*sinα*sinα= 2sin
2α
to: ... = 1−2sin
2α+2sin
2α= ........
odp: C)
20 sty 20:43
PW: Eta, znana z dobrego serca dla młodzieży, nie dobijaj go.
Nie powiem "po nicku", bo zabrzmiałoby jak obelga. Panie kolego, Zrozumieć podejście
do zadań testowych to inna sztuka niż przekształcanie wzorów.
20 sty 20:53
debil: Dziękuję bardzo

tylko małe pytanko, skąd się bierze "cos2α= 1−2sin
2α"?
Nie przypominam sobię żeby nauczyciel nam to tłumaczył a w karcie wzorów nie widzę
20 sty 21:04
Eve: rozpracowujesz podstawowy wzór: cos2−sin2 z 1 trygonometrycznej
20 sty 21:08
PW: cos2x = cos2x − sin2x − taki pewnie jest, a ponieważ cos2x = 1 − sin2x (z "jedynki
trygonometrycznej"), to jest tak jak pisze Eta.
Radzę jednak jeszcze raz: pomyśl o sposobie odpowiadania na pytania testowe. Jeżeli tak
szczegółowo będziesz podchodził do zadań polegających na wyborze dobrej odpowiedzi, to
zwyczajnie nie starczy Ci czasu by odpowiedzieć na wszystkie.
20 sty 21:11