dddDE
DEX: logx−4 2x = 2 Moze ktos to rozwiązac?
20 sty 20:15
DEX: −4 tez w indeksie dolnym
20 sty 20:17
Eve:
logx−42x=logx−4(x−4)2
20 sty 20:17
DEX: jak ten nawias obliczyc/
20 sty 20:21
Eve: a porównałeś liczby logarytmowane?
20 sty 20:31
Eve: a może chodzi ci o to skąd ten nawias się wziął?
20 sty 20:32
DEX: jakbys mogl to rozwiazac po kolei
20 sty 20:38
Eve: mogłabym

log
x−4b=2⇒(x−4)
2=a z def logarytmu
20 sty 20:51
Eve: logab=logac⇔b=c
20 sty 20:52
Eve: chciałeś zrozumieć i poszedłeś na piwko?
20 sty 21:14
pigor: ... , z definicji logarytmu np. tak :
log x−4 2x= 2 i x−4>0 i 2x >0 ⇔ (x−4)
2=2x i x>4 i x>0 ⇔
⇔ x
2−8x+16−2x=0 i (*)
x >4 ⇒
x2−10x+16=0 /+9 ⇔ x
2−10x+25= 9 ⇔
⇔ (x−5)
2= 9 ⇔ |x−5|=3 ⇔ x−5= −3 v x−5=3 ⇔
x=2 v x=8, stąd i z (*) ⇔
⇔
x=8 − szukane rozwiązanie danego równania. ...
20 sty 23:55