Udowodnij tożsamość trygonometryczną
ciekawski: | 1+cosα | | sinα | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| sinα | | 1+cosα | | sinα | |
20 sty 20:05
Eta:
| | (1+cosα)2+sin2α | | 2(1+cosα) | |
L= |
| = .................. = |
| = |
| | sinα(1+cosα) | | sinα(1+cosα) | |
......=P
i podaj założenia......
20 sty 20:12
Eve:
| (1+cosα)2+sinα | |
| = |
| sinα*(1+cosα) | |
licz
20 sty 20:13
Eta:
Eve zgubiłaś sin
2α w liczniku
20 sty 20:15
ciekawski: Dziękuje Eta.
Co do założeń − masz na myśli dziedzinę czy założenia wynikające z tożsamości
trygonometrycznych − co do tego czym może być α?
20 sty 20:16
Eve: ano zgubiłam

został na klawiaturze
20 sty 20:16
Eve: dziedzinę, mianowniki masz
20 sty 20:16
ciekawski: Tobie również Eve dzięki. Nie widziałem odpowiedzi.
20 sty 20:16
Eta:
założenia sinα≠0 i cosα≠ −1
20 sty 20:17
ciekawski: Podawanie dziedziny jest tutaj konieczne? Nie uczono nas tego w szkole...
20 sty 20:17
Eve: ja masz wyrażenie wymierne to musisz
20 sty 20:18