obliczanie całki
nadzieja: Jak obliczyć całkę? przez przekształcenia algebraiczne sprowadzić do całek podstawowych:
∫cos2x dx
Jak mam to obliczyć?
20 sty 19:55
PW:
| | ⎧ | cos2x + sin2x = 1 | |
| | ⎩ | cos2x − sin2x = cos2x |
|
20 sty 19:59
nadzieja: tyle to też wiem hehe
20 sty 20:00
Dawid: cos2x=cos
2x−sin
2x
cos2x=cos
2x−1+cos
2x
cos2x=2cos
2x−1
2cos
2x=cos2x+1
20 sty 20:01
Dawid: i już masz prostą całkę
20 sty 20:02
PW: nadziejo, a co to za głupie "hehe"? Gdybyś tylko zechciała ruszyć głową i obliczyć całki
obu stron tych równości, to rozwiązanie dałoby i całkę cos2x, i całkę sin2x. Czy
Dawidowi też odpowiesz
"tyle to też wiem hehe"? Zrobił to samo, tyle że "kawa na ławę".
A jak jutro będziesz miała obliczyć ∫sin2xdx, to już nie pytaj.
20 sty 20:21
nadzieja: PW jakiś ty mądry, gdybym wiedziała jak to obliczyć przy korzystaniu z tych wzorów to już
dawno bym to wyliczyła, chyba to logiczne. A skoro napisałam tutaj to zadanie, które jest
jednym spośród wielu to znaczy, że tego nie rozumiem i chciałabym, że ktoś to wytłumaczył, a
nie podał mi wzory które już dawno mam w zeszycie. Nie, jeśli Cię to interesuje, to
odpowiedziałabym mu, że nadal nie wiem jak to zrobić... i nie czekam aż ktoś mi to wyliczy a
ja to spisze i tyle, tylko chcę to zrozumieć.
Mam z tego egzamin w weekend i chcę to zrozumieć a nie spisać i byle zaliczyć więc sorry ale
daruj sobie takie teksty...
20 sty 20:28
Dawid: Gdy mamy sin/cos do parzystej potęgi to korzystamy z tego wzoru co podałem
cos
2x=cos
2x−sin
2x
chcemy wyznaczyć cos
2x więc sin
2x zastępujemy wzorem z jedynki. Więc sin
2x=1−cos
2x
potem przekształcenia proste.
Ostatecznie otrzymujemy
| | cos2x+1 | | 1 | |
∫cos2xdx=∫ |
| dx= |
| ∫(cos2x+1)dx= ... juz chyba wiesz? |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 20:34
nadzieja: i co mam dalej z tym zrobić? Nie było mnie na tych zajęciach i nie rozumiem tego..
muszę to jakoś rozdzielić i wyciągnąć z każdej pochodną czy jak?
| | 1 | | 1 | |
mam tylko podany wynik: |
| x+ |
| sin2x+C i nie wiem skąd ten wynik? początek, ten co |
| | 2 | | 4 | |
napisałeś to rozumiem, tylko nie wiem co mam dalej z tym zrobić..
20 sty 20:42
Dawid: Wyciągamy 1/2 przez całkę i mamy
1/2∫(cos2x+1)dx
Rozbijamy na dwie całki
1/2∫cos2xdx+1/2∫dx
Mamy całki elementarne
1/2*1/2sin2x+1/2x+C
Ostatecznie
1/4sin2x+1/2x+C
20 sty 20:46
nadzieja: | | 1 | |
ok, rozumiem teraz. Mam tylko jedno jeszcze pytanie: skąd wziąłeś tą |
| sin2x ? |
| | 2 | |
20 sty 20:53
20 sty 20:55
nadzieja: Ok, dziękuję Ci bardzo
Dawid 
teraz trochę to rozumiem już te całki
20 sty 20:57
Dawid: jak coś to pisz tutaj
20 sty 20:58
nadzieja: Dawid a jeśli np. mam całkę:
| | √x3+1 | |
∫ |
| dx to jak mam to wyliczyć? |
| | √x+1 | |
muszę to rozłożyć tak:
| | √x3 | | 1 | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx  i później pochodną z tego ? |
| | √x+1 | | √x+1 | |
20 sty 22:16
Dawid: przez podstawienie można chyba
t2=x
2tdt=dx
20 sty 22:19
nadzieja: tylko że ja mam to przez przekształcenia algebraiczne zrobić...
20 sty 22:21
ICSP: √x3 + 1 = (√x + 1)(x − √x +1) dla x ≥ 0
20 sty 22:21
Bogdan:
Wzór skróconego mnożenia: a3 + 1 = (a + 1)(a2 − a + 1)
20 sty 22:21
nadzieja: i co dalej z tą całką się dzieje?
20 sty 23:56
Dawid: Skracasz i masz 3 calki
21 sty 00:00
nadzieja: a co mogę skrócić?
21 sty 00:02
nadzieja: a ok, widzę już
21 sty 00:02
nadzieja: dziwny wynik mi wychodzi....
czy to powinno być: ∫xdx−∫√xdx+1∫dx ?
21 sty 00:11
nadzieja: | | 1 | | 2 | |
a powinien wyjść: |
| x2− |
| x32+x+C |
| | 2 | | 3 | |
21 sty 00:31
nadzieja: tam jest 2/3 x do 3/2
21 sty 00:32
nadzieja: ok juz dałam radę sama
21 sty 00:36