Oprocentowanie
morena: Oprocenetowa lokat długoterminiowych w pewnym banku wynosi 5% w skali roku. Obliczk, jaką kwotę
wpłacono do banku, jeżeli odsetki od tej kwoty po dwóch latach wynoszą 1025.
22 lis 16:16
..: 0,05x + 0,05x * 0,05 = 1025
0,0525x=1025
x≈19523,81
22 lis 16:22
Eta:
x −−− wpłacona kwota , 1025 zł −−− odsetki za okres dwu lat oszczędzania
5%= 0,05 −−−−oprocentowanie w skali roku, n =2 lata −−− okres oszczędzania
x*(1+0,05)2= x +1025
x*1,1025 −x = 1025
0,1025x= 1025
x = 10 000 zł
23 lis 01:08