Algebra -podprzestrzenie
jakubs: Zbadać, które z następujących podzbiorów R2 i R3 są podprzestrzeniami wektorowymi:
a)A{(x,y,z): x+y=2z}
wybieram u=(x1,y1,z1) ∊A i v=(x2,y2,z2) ∊A
x1+y1=2z1 ⋀ x2+y2=2z2
Póki co ok ?
20 sty 19:12
Gray: OK.
20 sty 19:21
jakubs: Co teraz dalej
u+v=(x1+x2,y1+y2,z1+z2) i jak to dalej wykazać ?
20 sty 19:24
jakubs: ?
20 sty 19:50
jakubs: Zbadać liniową zależność wektorów (1,2) (2,−4) w ℛ.
Gdybym miał ℛ2, to ok, ale w ℛ to nie wiem jak się za to zabrać.
20 sty 20:47
kyrtap: normalnie
α1(1,2) + α2(2,−4) = (0,0)
20 sty 20:53
kyrtap: jak wyjdzie że α1 i α2 = 0 to wektory są niezależne jeśli różne od zera to liniowo zależne
20 sty 20:54
jakubs: To jaka jest w takim razie różnica między R i R2 ?
Bo mam zbadać liniową niezależność(zależność) w R2(R) wektorów (1,2) (2,−4)
20 sty 20:55
kyrtap: nie powinno być tam R2?
20 sty 20:56
kyrtap: albo ja majaczę albo błąd w zadaniu
20 sty 20:56
jakubs: Według mnie R2, ale nie wiem co prowadząca miała na myśli przez taki zapis.
20 sty 21:12
kyrtap: według mnie też R
2
20 sty 21:13
Gray: Musi być w R2. Może autor napisał: zbadać liniową zależność wektorów nad R?
20 sty 21:16
jakubs: Treść jest taka jak napisałem 20:55.
Gray pomógłbyś z 19;24 ? Nie mam pojęcia jak się za takie coś zabrać. Chyba, że są jakieś
inne metody.
20 sty 21:23
Gray: Kiedy u+v∊A?
20 sty 21:25
jakubs: Kiedy będą spełniać te dwa warunki.
20 sty 21:27
Gray: Nie. Tylko jeden: A={(x,y,z): x+y=2z}.
u+v=(x1+x2,y1+y2,z1+z2)∊A ⇔ x1+x2+y1+y2 =2(z1+z2).
Ale:
x1+x2+y1+y2 = (x1+y1)+(x2+y2) = 2z1+2z2 = 2(z1+z2)
Jeszcze warunek z mnożeniem przez skalar. (x,y,z)∊A ⇒? α(x,y,z)∊A
20 sty 21:42
jakubs: α(x1,y1,z1) = αx1+αy1=α2z1
α(x1+y1) =α2z1
20 sty 21:49
Gray: Zapis nieszczęśliwy: dla (x1,y1,z1) ∊ A oraz α∊R mamy:
α(x1,y1,z1)=(αx1,αy1,αz1).
Ponieważ αx1+αy1=α(x1+y1) = α(2z1) = 2(αz1) ⇒ α(x1,y1,z1)∊A.
Ponieważ również (0,0,0)∊A, zatem A jest pod. liniową.
Koniec.
20 sty 22:24
jakubs: Dziękuję.
20 sty 22:26
jakubs: Dla jakich wartości parametru α wektory (1,2,3) (3,2,1) (4,α,5) tworzą bazę R3.
Liczę wyznacznik(Saruss):
|123|
|321| = 10+9α+8−24−12α−30 =−3α−36
|4α5|
123
321
Teraz sprawdzam kiedy wyznacznik ≠ 0.
−3α−36≠0
α≠−12
OK ?
21 sty 00:32
52: Raczej Ok.
Bo żeby wektory tworzyły bazę to muszą być niezależne, a zatem ten wyznacznik ≠0
21 sty 00:38
jakubs: Super dziękuję. Mam masę zadań od prowadzącej, ale odpowiedzi nie mam niestety i wolę się
upewnić, bo do egzaminu już się uczę.
21 sty 00:40
52: Powodzenia, ja mam niedługo z tego kolokwium...
21 sty 00:41
jakubs: Sprawdzić, czy wektory generują przestrzeń V.
a)
u1=(2,1,3)
u2=(1,0,2)
u3=(1,2,−1)
V=ℛ3
Tutaj wyznacznik z tych wektorów obliczyłem i jest 1, czyli wektory są liniowo niezależne. Co
dalej ?
b)
w1=x→x+1
w2=x→1+x2
w3=x→−1
V=ℛ[x]2
Jak się za takie coś zabrać ?
21 sty 11:48
jakubs: .
21 sty 19:38
Eve: czy istnieje wektor, będący kombinacja liniową tych 3 wektorów
21 sty 19:41
Eve:
(x1,x2,x3)=α(2,1,3)+β(1,0,2)+γ(1,2,−1)
21 sty 19:42
jakubs: Teraz rozumiem układ równań:
2a+b+y=x1
a+2y=x2
3a+2b−y=x3
21 sty 19:48
Eve: tak i pamiętaj, wektor musi być niezerowy
21 sty 19:59
jakubs: Nie wiem jak taki układ rozwiązać, jakas wskazówka ?
21 sty 20:04
Eve: dodaj 1 i 3
21 sty 20:09
jakubs: 5a+3b=x
1+x
3
−4a−2b−2y=−2x
1
2a+2y=2x
2
−2a−2b=2x
2−2x
1
a+b=x
1−x
2
5a+3b=x
1+x
3
−5a−5b=5x
2−5x
1
−2b=−4x
1+5x
2+x
3
i teraz dalej wyznaczam a i y tak ?
Ogólnie chce pojąć jak sprawdzać, czy wektory są bazą oraz czy wektory generują bazę. Niestety
w zbiorkach Skoczylasa jest to(dla mnie) tragicznie wytłumaczone i nic z tego nie rozumiem.
Czyli aby wektory były bazą przestrzeni wektorowych, wystarczy aby wyznacznik z nich był ≠0,
aby wektory generowały przestrzeń tworzę kombinację liniową i sprawdzam, czy mogę uzyskać
jakieś parametry a, b, c ... w zależności od x
1,x
2...x
n ile mam wektorów tak ?
Bardzo proszę o ewentualne poprawienie mnie, bo jest to dla mnie bardzo ważne, bez tego dalej
nie ruszę z nauką do egzaminu.
21 sty 20:30
21 sty 20:32
jakubs: Oglądałem to przed chwilką właśnie.
Dziękuję
21 sty 20:34
Eve:
21 sty 20:35
jakubs: Wskazać bazy i określić wymiary przestrzeni wektorowej:
V={(x,y,z,t) 2x−y+2t=0, x,y,z,t∊ℛ}
Wyznaczam sobie y=2x+2t
x=s
t=u
z=l
{(s,2s+2u,l,u), s,u,l ∊ℛ}={s(1,2,0,0)+u(0,2,0,1)+l(0,0,1,0), s,u,l∊ℛ} =
lim((1,2,0,0),(0,2,0,1),(0,0,1,0))
Wyznaczam rząd macierzy z tych wektorków i jest 3, zatem bazą
V=((1,2,0,0),(0,2,0,1),(0,0,1,0)), dimV=3
OK ?
21 sty 22:44
jakubs: .
21 sty 23:48
starosta: .
22 sty 01:10
52: Mnie uczono żeby sprawdzić jeszcze czy wektory które tworzą bazę są liniowo niezależne.
22 sty 01:28
jakubs: Tak też zrobiłem, rząd macierzy z tych wektorów wyszedł 3 i dlatego też dimV=3.
Reszta ok ?
22 sty 01:31
52: Też bym tak zrobił
22 sty 10:17
jakubs: Układzik:
x+z+u=0
y−z=0
3t=0
x y z t u
1 0 1 0 1|0
0 1 −1 0 0|0
0 0 0 3 0|0
u=α
z=β
t=0
y=β
x=−α−β
OK ?
23 sty 22:47
jakubs: .
23 sty 23:10
jakubs: Znaleźć odwzorowanie liniowe f: X→Y jeśli:
X = R2, Y=R3 f(1,1)=(1,2,0), f(0,1) = (0,−1,3)
Jak się za takie coś zabrać ?
24 sty 00:29
Gray: Aktualne?
24 sty 11:48
jakubs: Poradziłem sobie jakoś, ale dziękuję .
24 sty 14:26
Gray: Ja liczyłbym tak:
f(1,0) = f((1,1)−(0,1)) = f(1,1) − f(0,1) = (1,2,0) − (0,−1,3) = (1,3,3)
Stąd
f(x,y) = f((x,0)+(0,y)) = f(x,0) + f(0,y) = xf(1,0) + yf(0,1) = x(1,3,3) + y(0,−1,3) =
= (x,3x−y,3x+3y)
Koniec.
24 sty 14:34
Gray: Oczywiście f(1,0) = (1,2,−3) ...., czyli f(x,y)= (x,3x−y,−3x+3y)
24 sty 14:35
jakubs: Podobny wynik mam, tylko ja przyjąłem zamiast x i y, x1 i x2, myślę, że to będzie również
poprawne.
24 sty 14:45
Gray: Jasne.
24 sty 14:54
jakubs: hmm, a takie cos:
Skonstruować odwzorowanie liniowe f:R3→R3
Kerf={(x,y,0),x,y∊R}, Imf=lin((0,0,−1))
Wyznaczę sobię Kerf ?
Kerf=lin((1,0,0),(0,1,0))
Jak się tym dalej zająć ?
24 sty 15:33
Saris: Chyba nie możesz sobie tak Kerf wyznaczyć, bo z odwzorowania możliwe, że x zapiszesz jako y lub
na odwrót, wtedy dim Kerf będzie 1, a nie jak u Cb 2.
Pewny jednak nie jestem

Dopiero się tego uczę, ale dziwne zadanie bo trzeba to od tyłu
rozkminić

.
24 sty 15:53
Gray: Takich f jest nieskończenie wiele. Liczę jak poprzednio:
f(x,y,z) = f(x,0,0)+f(0,y,0)+f(0,0,z) = xf(1,0,0)+yf(0,1,0)+zf(0,0,1) = ...
(1,0,0),(0,1,0)∊kerf
.... = zf(0,0,1) =...
f(0,0,1)∊Imf =lin{(0,0,−1)} ⇒ f(0,0,1)=α(0,0,−1), dla pewnego α∊R
.... = αz(0,0,−1) =(0,0,−αz).
Podsumowując:
f(x,y,z)=(0,0,αz), gdzie α∊R\{0} jest dowolne.
24 sty 15:58
jakubs: Dziękuję
24 sty 16:27
Gray: No problem.
24 sty 16:28
jakubs: Mam wyznaczyć macierz odwzorowania liniowego:
R
3→R
3
f(x,y,z)=(x−y,x+z,z−y)
B=((1,1,1),(1,1,0),(−1,0,0))
f(1,1,1)=(0,2,0)
f(1,1,0)=(0,1,−1)
f(−1,0,0)=(−1,−1,0)
(0,2,0)=α
1(1,1,1) + α
2(1,1,0) + α
3(−1,0,0)
α
1=0
α
2=2
α
3=2
Podobnie wyznaczam resztę:
α
4=−1
α
5=2
α
6=1
α
7=0
α
8=−1
α
9=0
Macierz :
0 −1 0
2 2 −1
2 1 0
Bardzo proszę o sprawdzenie
24 sty 21:44
Gray:
24 sty 21:51
jakubs: Dziękuję
24 sty 21:53
jakubs: Na podstawie wyznaczonej macierzy, określić własności f.
Szukam w sieci, ale nic znaleźć nie mogę, szukałem również w książce Algebra Liniowa 2
Skoczylasa.
Jak określać własności mając macierz odwzorowania?
24 sty 23:16
Saris: eee ale co masz tylko macierz? Daj dokladne polecenie.
24 sty 23:28
jakubs: No właśnie w treści zadania jest, żeby na podstawie wyznaczonej macierzy podać własności
odwzorowania. Mając odwzorowanie, spokojnie bym sobie poradził, ale z macierzy to nie wiem jak
24 sty 23:32
Saris: Bardzo teoretyczne pytanie wg mnie.
Jeśli f: V→W odwz. liniowe a A macierz odwzorowań w bazach B1, B2 (A=Mf(B1,B2)) to
rz(f)=rz(A)
rz(f)=dim Imf
dim Kerf + dim Imf = dim V (V pewnie dane, więc masz za free dim Kerf)
Nic innego nie przychodzi mi do głowy jeśli masz nie korzystać z własności odwzorowania, np.
tego że jest endorfizmem. to wtedy dałoby z 2 własności dla macierzy.
24 sty 23:47
Saris: dim V < ∞
24 sty 23:48
Saris: to założenie.
24 sty 23:48
jakubs: Dzięki
25 sty 00:00
Gray: Mając macierz odwzorowania liniowego, mamy pełną informację o tym odwzorowaniu. Ponieważ detA≠0
zatem odwzorowanie jest różnowartościowe (jest monomorfizmem). Skoro tak, to jest też
suriekcją (epimorfizmem) i bijekcją (izomorfizmem). Jądro składa się tylko z zera, tj.
kerf={(0,0,0)} a obrazem jest R3.
25 sty 09:50
jakubs: Wyznaczyć odwzorowanie liniowe R3→R3.
f(1,0,0)=(0,1,1)
f(0,1,1)=(−1,1,−1)
f(−1,1,−1)=(2,−2,2)
Jak się za to zabrać ?
3 lut 22:12
Saris: (x,y,z)=α(1,0,0)+β(0,1,1)+γ(−1,1,−1)
Wylicz αβγ
f(x,y,z)=f(α(1,0,0)+β(0,1,1)+γ(−1,1,−1))=αf(1,0,0)+βf(0,1,1)+γf(−1,1,−1)=α(0
,1,1)+β(−1,1,−1)+γ(2,−2,2)=
(−β+2γ , α+β−2γ , α−β+2γ)
3 lut 22:24
jakubs: Dzięki !
3 lut 22:32
jakubs: Ostatnie....
Mam macierz odwzorowania A w bazach B1 i B2
−1 3 4 0
0 −1 0 1
0 0 −1 −2
B1=((1,0,0,1),(0,1,1,0),(0,1,0,0),(0,0,0,1))
B2=((3,2,1),(3,2,0),(−3,0,0))
Wyznaczyć A'−macierz f w bazach kanonicznych.
Nie wiem jak się za to zabrać.
3 lut 22:59
jakubs: .
Help dzisiaj egzamin
4 lut 00:12
4 lut 00:32
Saris: Wyznaczysz odwzorowanie sobie a jak juz masz odwzorowanie to chyba umiesz znalesc macierz
odwzorowania? Podstawiasz wektor z B1' i zapisujesz jako kombinacje liniową wektorów z B2'
Bazy kanoniczne to (1,0,0,0) , (0,1,0,0) itd. (1,0,0) (0,1,0) itd.
4 lut 00:34