Rownanie kwadratowe z parametrem
xyz: (5−m)x2 − 2(m−1)x −m+3=0
Obliczyc kiedy rownanie ma dwa pierwiastki
wychodzi mi delta = 3m−7, i co dalej?
20 sty 19:10
Bogdan:
a co ze współczynnikiem a = 5 − m? oraz jaki znak ma Δ dla równania posiadającego
2 pierwiastki?
20 sty 19:13
xyz: M≠5
Δ>0
Ok, juz chyba czaje
20 sty 19:30
Bogdan:
Przemyśl Δ. Czy chodzi o dwa pierwiastki, czy o dwa różne pierwiastki?
20 sty 19:33
panpawel: Od pewnego czasu przyjmuje,że jeśli mowa o dwóch pierwiastka, to o różnych.
20 sty 19:37
panpawel: Przyjmuje się
20 sty 19:38
xyz: Jak dwa rozne to delta wieksza od zera, a jak jeden to rowna
20 sty 19:49