Oblicz sinx i cosx
Kingaa: Oblicz sinx i cosx jeśli sin2x=12/13 x nalezy do 3 ćwiatrki. Doszlam do sinx−sin2x=6/13 i nie
wiem co dalej ani jaki powinien być prawidłowy wynik.
20 sty 19:08
Bogdan:
W III ćwiartce sinx ∊ (−1, 0) i cosx ∊ (−1, 0)
| | 12 | |
Układ równań: 2sinx cosx = |
| i sin2x + cos2x = 1 |
| | 13 | |
20 sty 19:11
Bogdan:
Można także najpierw wyznaczyć cos2x i potem rozwiązać układ rownań:
cos2x − sin2x = cos2x i cos2x + sin2x = 1
20 sty 19:15
Kingaa: no i wychodzi ze cos2 −cosx−6/13=0 i z tego pierwiastki t= 1−√3 /2 i t= 1+√3/2 a nawet
nie wiem do czego mam dazyc i co z tym dalej
20 sty 19:18
Kingaa: ale jak sie nie ma ani sin ani cos, stracilam nadzieje ze kiedykolwiek to zrozumiem
20 sty 19:27
Eta:
x∊(180
o, 270
o) ⇒ 2x∊(360
o,540
o) czyli Ićw, lub II ćw
| | 6 | | 5 | | 5 | |
sin2x= |
| to cos2x= |
| lub cos2x= − |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
cos2x= 1−2sin
2x
| | 5 | | 9 | | 3√13 | |
− |
| =1−2sin2x ⇒ sin2x= |
| i x∊IIIćw ⇒ sinx= − |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
| | 5 | | 4 | | 2√13 | |
lub |
| =1−2sin2x ⇒ sin2x= |
| i x∊III ćw ⇒ sinx=− |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
| | 3√1 | | √13 | |
dla sinx= − |
| to cosx= ....= − |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 2√13 | | 3√13 | |
dla sinx= − |
| to cosx= .....= − |
| |
| | 13 | | 26 | |
20 sty 19:57
Eta:
Popraw mojego chochlika! ( bo mnie już się nie chce drugi raz pisać)
| | 12 | |
i w trzeciej linijce od dołu 2sinxcosx= |
| |
| | 13 | |
oblicz ponownie cosx =.........
20 sty 20:03
Kingaa: ooo dziekuje

juz wszystko jasne
20 sty 21:27