zbieżność szeregu
tomek: Wyznacz zbiór wartości parametru α, dla których zbieżny jest szereg
| | 1 | | 1 | |
∑+∞n=2 |
| = ∑+∞n=2 |
| |
| | √n logα n | | | |
pierwiastek ma być stopnia α
20 sty 19:05
Gray: | | 1 | |
∑an, gdzie an= |
| . |
| | n1/αlogαn | |
Dla α<0 szereg nie jest zbieżny ← warunek konieczny (tj. a
n→0) nie jest spełniony.
Dla α>0 zastosuj kryterium całkowe.
20 sty 19:12
tomek: nie miałem kryterium całkowego, nie mieliśmy nawet jeszcze całek
20 sty 19:13
tomek: jest inny sposób?
20 sty 19:58