matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
Heniu:
Nie potrafię tego rozwiązać
pomoże ktoś ?
x
2
+1
∫
dx
3
√
x
2
20 sty 18:56
pigor:
..., całka elementarna, bo
x
2
+1
x
2
1
∫
dx= ∫
dx + ∫
dx =
3
√
x
2
3
√
x
2
3
√
x
2
1
= ∫ (x
2−
2
3
) dx + ∫ x
−
2
3
dx= i dalej α∊R i ∫ x
α
dx=
x
α+1
α+1
20 sty 19:15