geometria analityczna
A.: Na trapezie ABCD o podstawie AB opisano okrąg o równaniu x2 + 4x + y2 − 2y − 29 = 0
Wyznacz współrzędne punktu D, jeśli A(−5,6), B(3,−2), C(3,4). Oblicz miarę kąta ostrego tego
trapezu.
20 sty 18:29
A.: zaczęłam tak:
(x+2)2 + (y−1)2 = 34
|AB|=√128=8√2
|BC|=6
|AC|=√68=2√17
i z tw cos
α= kąt ABC
|AC|2 = |AB|2 + |BC|2 −2*|AB|*|BC|*cosα
i wyszło mi że cosα=3√34
więc nie wiem czy zrobiłam jakiś błąd... czy tak ma wyjść
20 sty 18:34
A.: bo pkt D
obliczyłam tak:
BS=[−2−3; 1+2]=[−5;3]
SD=[x+2;y−1]
BS=SD
x+2=−5 y−1=3
x=−7 y=4
D(−7;4)
20 sty 18:40
A.: jednak punkt D jest na pewno źle obliczony...
20 sty 18:48
Bogdan:

A = (−5, 6), B = (3, −2), C = (3, 4), D = (x
D, y
D)
| | 6 + 2 | |
prosta AB k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = −1 |
| | −5 − 3 | |
prosta CD k
2: y = a
2x + b
2, k
2∥k
1 ⇒ a
2 = −1, y = −(x − 3) + 4 ⇒ y = −x + 7
Punkt D jest punktem wspólnym okręgu i prostej k
2:
x
2 + 4x + (−x + 7)
2 − 2(−x + 7) − 29 = 0
Po rozwiązaniu tego równania otrzymamy x
D, y
D = −x
D + 7
cosinus dowolnego kąta jest liczbą z przedziału <−1, 1>
20 sty 19:08
A.: Dziękuję : )
20 sty 19:41