.
Zygmunt: czy ja dobrze to rozwiązuje ?
t=x+1
dt=dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=∫ |
| =∫t−2=− |
| =− |
| ? |
| | t2 | | t | | x+1 | |
20 sty 18:25
ICSP: + C
20 sty 18:25
Zygmunt: no to powiedz mi czemu wychodzi mi zły wynik w takiej całce niewymiernej w granicach 2 do 1
przyjmuje że:
x−1≠0
x≠1
∊→1
∊
| | 1 | | 1 | |
lim[− |
| − |
| ]=−{1}{3} −{1}{2} = −{5}{6} a w odpowiedziach jest że to całka rozbieżna |
| | 3 | | ∊+1 | |
20 sty 18:33
Zygmunt: pomocy !
20 sty 18:44
Zygmunt: pomoże ktoś ?
20 sty 18:52
ICSP: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx czy ∫ |
| dx ? |
| | (x−1)2 | | (x+1) | |
20 sty 18:57
20 sty 19:04
ICSP: w takim razie źle podstawiasz. Podstaw t = x − 1 zamiast t = x + 1
20 sty 19:07
Zygmunt: racja ! a pomógłbyś mi jeszcze w tym przykładzie ?
| | x2+1 | |
∫ |
| dx bo nie potrafię tego rozwiązać  |
| | 3√x2 | |
20 sty 19:11
ICSP: | | 1 | |
Rozbij na dwie całki i skorzystaj ze wzoru : ∫ xn dx = |
| xn+1 + C dla n ≠ −1 |
| | n + 1 | |
20 sty 19:13
Saris: x=t3
x2=t6, pod pierwiastkiem 3 stopnie = t2
dx=3t2*dt
i masz wymierną, wydziel ją pisemnie i wyjdzie.
20 sty 19:14
Saris: nawet zwykłą sume masz, bo mianownik się skróci.
20 sty 19:15