Granica
Maciek: Pomoc z rozwiązaniem granicy
lim (x−>π) (1+cosx)/sin2x
co zrobić jeśli mam x−>π bo przecież nie mogę wzoru na pochodne.
20 sty 18:24
ICSP: sin2x = (1 − cosx)(1 + cosx)
20 sty 18:25
Maciek: a jak mam np
lim x−>π/2 (tg3x/tg5x)
Nie wiem po prostu rak rozwiązać zadanie kiedy mam zamiast w granicy 0 to π
20 sty 18:26
Maciek: ale tak jak ty podałeś to wyjdzie i tak 0
20 sty 18:27
20 sty 18:32
Maciek: a odpowiedź (−2/7)
20 sty 18:34
ICSP: Widocznie błąd w odp.
20 sty 18:36
Maciek: A co jeśli mam taki przykład
lim x−>π/2 (tg3x/tg5x) ?
wychodzi mi 5/3
20 sty 18:38
ICSP:
20 sty 18:41
Maciek: a powiedz mi jak byś to rozwiązał ?
lim(u−>0) tg3(π/2+u)/tg5(π/2+u)
ale tu jest sporo kombinacji z u
20 sty 18:43
ICSP: | | π | | π | |
podstawienie x = |
| + u , gdy u → 0 to x → |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | tg(3x) | | 5 | |
i dostajesz granicę limx→π2 |
| = |
| |
| | tg(5x) | | 3 | |
20 sty 18:45
Maciek: no to tym samym sposobem jak robie :
lim (x−>π) (1+cosx)/sin2x
to wychodzi −2/7
20 sty 18:47
ICSP: sin2x czy sin2x ?
20 sty 18:53
Maciek: sin2x
20 sty 18:55
Maciek:
btw skąd ci się wzięło limx→π/2 tg(3x)/tg(5x) = 5/3
Mógłbyś mi to rozpisac?
20 sty 18:57
ICSP: Podobno sam to obliczyłeś ? (20 sty 18:38). będę pisał samo lim.
| | ctg(5x) | | | |
= lim |
| =H= lim |
| = |
| | ctg(3x) | | | |
| | 5 | | sin2(3x) | | 5 | | 1 | | 5 | |
= lim |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | sin2(5x) | | 3 | | 1 | | 3 | |
20 sty 19:06
Maciek: a skąd wziął ci się ctg ? tzn wiem ze funkcja przechodzi w kofunkcje ale zastanawiam się nad
tym jak do tego doszło bo z tym mam problem
20 sty 19:12
20 sty 19:14
Maciek: to teraz pytanie skąd masz 1/tgx .
stąd ?
1/tg3x / 1/tg5x = tg5x/tg3x?
tylko skąd ja wiem że mam zrobić w tym miejscu 1/tgx
20 sty 19:19
ICSP: | | 1 | | 1 | |
tgx = |
| oraz |
| = ctgx − tożsamości wprowadzane w liceum na profilu |
| | ctgx | | tgx | |
podstawowym.
| tg3x | | 1 | | 1 | | ctg5x | |
| = tg3x * |
| = |
| * ctg5x = |
| |
| tg5x | | tg5x | | ctg3x | | ctg3x | |
20 sty 19:23
Maciek: ahaaaaaaaaaaaaaaa w taki sposób.
20 sty 19:26
Maciek: a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego nie mógłbym pójść taką drogą
(tg3x / 3x *3x )/9tg5x/5x*5x) = 3/5
Wiem że wynik inny .
20 sty 19:27
ICSP: | tg(3x) | | π | |
| nie dąży do 1 przy x→ |
| |
| 3x | | 2 | |
20 sty 19:35