matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
ade23:
∫sin
2
xcos
2
xdx
20 sty 18:08
Dawid:
skorzystaj z wzoru cos2x=cos
2
x−sin
2
x
20 sty 18:12
ICSP:
1
1 − cos4x
sin
2
xcos
2
x = (sinxcosx)
2
=
(sin2x)
2
=
4
8
1 − cos4x
1
1
∫ sin
2
xcos
2
x dx = ∫
dx =
−
sin(4x) + C
8
8x
32
20 sty 18:12
ICSP:
1
1
Oczywiście =
x −
sin(4x) + C
8
32
20 sty 18:14