stereometria
Blue: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCA'B'C', o podstawach ABC i A'B'C', punkty K i L są
środkami odpowiednio krawędzi BB' i A'B'. Kąt KC'L ma miarę α,a krawędź podstawy ma długość a.
Oblicz długość krawędzi bocznej graniastosłupa.
20 sty 17:43
Blue:
20 sty 18:28
Mila:
Jaki ma być wynik?
20 sty 20:27
Blue: a√3tg2α−1
20 sty 20:54
Mila:
Podpowiedź.
Zauważ , że ΔC'LK jest trójkątem prostokątnym− tw. odwrotne do tw. Pitagorasa.
20 sty 21:26
Bogdan:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
h = |
| a√3 ⇒ h2 = |
| a2, c = h*tgα ⇒ c2 = |
| a2*tgα |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
W trójkącie LKC':
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
c2 = |
| a2 + b2 ⇒ b2 = |
| a2 − |
| a2 ⇒ b2 = |
| a2(3 − tg2α) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
20 sty 22:15
Blue: Już rozumiem, właśnie tak się zastanawiałam, czy tam będzie trójkąt prostokątny, ale jakoś nie
byłam tego pewna

Trudno to sobie wyobrazić ...
Dzięki za pomoc
20 sty 23:02
Mila:
Dlatego podałam , że z tw. Rysunek Bogdana bardzo dobrze ilustruje sytuację.
20 sty 23:16
Kacper:
21 sty 08:25