prawdopodobienstwo
iga: Rzucamy dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że suma liczb wyrzuconych oczek jest:większa od 8
20 sty 17:38
Janek191:
I Ω I = 62 = 36
A = { ( 3,6),( 4,5),(4,6),( 5,4),(5,5),(5,6),( 6,3),(6,4),(6,5),( 6,6) }
I A I = 10
więc
P( A) = ...
20 sty 17:43
Frost: Ω=6
2=36
A− suma liczb jest większa od 8 ( czyli 9,10,11,12)
12 możemy wyrzucić na 1 sposób
Z rysowania tabelki łatwo odczytać,ile razy np. dostaniemy 3 sumując liczbę oczek.
Tzn sumę 2 dostaniemy tylko raz sumę 3 dwa razy itd sumę 7 dostaniemy 6 razy. i potem aż do 12
o jedną możliwość mniej
Więc 9− 4 możliwości
10− 3
11−2
12−1
A=10
zgadza się odpowiedź?
20 sty 17:46