matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
yolo:
Pytanko mam
5+5*4+5*4
2
+...+5*4
n
1
mam pewien ciąg, a
n
=
−
5+5*2+5*2
2
+...+5*2
n
3
i trzeba doprowadzić do najprostrzej postaci
1
1−2
2n
doprowadziłem do postaci a
n
=
(
−1)
3
1−2
n
czy da się to jeszcze bardziej uprościć? Jeżeli tak to co jeszcze da się zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc
20 sty 17:36
wmboczek:
da się 1−2
2n
=(1−2
2
)(1+2
n
)
20 sty 17:39
wmboczek:
2
n
dwa razy oczywiście
20 sty 17:40
yolo:
o,. super, vielen dank
20 sty 17:42