Diagram przedstawia, iel osób jest w klasie IIIc oraz ile sposród nich uczy się
Vetuz:

Diagram przedstawia, iel osób jest w klasie IIIc oraz ile sposród nich uczy się poszczególnych
języków w obcych:
•języka angielskiego (A)
•języka niemieckiego (N)
•języka francuskiego (F).
Wiadomo, że kazda osoba z tej klasy uczy się co najmniej jednego jęyka obcego.
Z klasy IIIc wybrano jedną osobę. Ile zdarzeń sprzyja zdarzeniu, że wybrana osoba:
a) uczy się jednocześnie wszystkich wymienionych języków
20 sty 17:10
Vetuz: Widać ze 3 osoby uczą się wszystkich języków, taka ma być odpowiedzieć. Trzeba to zapisywać
symbolicznie czy po prostu odp. 3? Niestety ale mam 2 godziny początkowe prawdopodobienstwa
utracone.
20 sty 17:11
Janek191:
Odczytaj z diagramu − część wspólna wszystkich trzech zbiorów
20 sty 17:13
Mila:
Jaką masz propozycję? Skoro jest diagram, to odczytuj z niego.
1) ilu jest wszystkich uczniów
2) ilu uczniów uczy się 3 języków?
20 sty 17:13
Vetuz: @@, Janek191.. napisałem w poscie 17:11, ze "3" tylko muszę zapisywać to symbolicznie czy po
prostu odp. 3?
20 sty 17:14
Vetuz: Mila, wszystkich uczniów jest 30

3 uczy się 3 językow
20 sty 17:15
Vetuz: czyli po prostu
a) 3, beż zadnych symboli?
b) Uczy się języka niemieckiego lub francuskiego
20 sty 17:19
Vetuz: c) Nie uczy się języka niemieckiego
d) uczy się co najmniej dwóch jezyków
20 sty 17:20
Vetuz: b) 26?
20 sty 17:23
Vetuz: Mi tylko chodzi jak mam to zapisywać

Ω = 26
Po prostu nie wiem.
20 sty 17:24
Mila: |Ω|=30
a) możesz zapisać tak:
|A∩N∩F|=3
b)| N∪F|=|N|+|F|−|N∩F|=18+16−8=26
20 sty 17:42
Mila:
Pisz, zaraz będzie u mnie ksiądz po kolędzie, więc później spojrzę.
20 sty 17:43
Vetuz: dziękuje Mila!
c) Nie uczy się języka niemieckiego( odczytałem to z rysunku ze 12)
d) Uczy się co najmniej 2 języków ( 23 )
e) uczy się języka angielskiego i nie uczy się jezyka francuskiego
problem ze nie wiem jak zapisac.
20 sty 17:59
Mila:
c) |N'|=12
20 sty 19:52
Mila:
e) |A∩F'|=12
20 sty 20:00
Mila:
e) można też tak:
|A\F|=12 − liczba osób, która uczy się j. ang. i nie uczy się j. francuskiego.
20 sty 20:26
Vetuz: co oznacza w tym zapisie ' ?
20 sty 21:09
Mila:
N' −zdarzenie przeciwne.
20 sty 21:18
Mila:
N' −zdarzenie przeciwne do zdarzenia N
20 sty 21:18