całka przez części i podstawienie
Bogdan: Mam całkę :
∫arccos(x) = ∫arccos(x) * 1
Robię przez części:
u = arccos(x)
v`=1
v=x
Teraz robie podstawienie:
t=
√1−x2
t
2=1−x
2
2dt=−2xdx
xdx=−dt
| | dt | |
=arccosx−∫ |
| =xarccosx−ln|√1−x2| +C |
| | t | |
Czy to jest dobrze?
20 sty 16:33
Mila:
Błąd w różniczkowaniu.
Zrób podstawienie: 1−x2=t
20 sty 16:44
Bogdan: Fakt, (t
2)
,=2t

Więc podstawienie już nie pasuje....
t=1−x
2
dt=−2xdx|:(−2)
Wychodzę na całkę:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=xarccox− |
| ∫t− |
| dt=xarccosx− |
| * 2√2+C=xarccosx−√1−x2+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 sty 16:50
Mila: co tam robi √2?
Uważaj na znaki.
20 sty 16:53
Bogdan: | | 1 | | dt | |
Mam =xarccosx− |
| ∫ |
| dlatego tak  |
| | 2 | | √t | |
Zapisuję jako potęgi więc:
| | 1 | | 1 | |
=xarccosx− |
| * |
| √t+C ? |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 16:59
Bogdan: hmm?
20 sty 18:00
Bogdan: ?
21 sty 00:06
Saris: no dobrze. rozumiem ze √2 to bład przy pisaniu?
21 sty 00:19
Bogdan: Tak,ostatecznym moim rozw jest to z 16:59 ,potrzebuje potwierdzenia
21 sty 00:22
J:
.. = xarccosx − √1−x2 + C
21 sty 08:20