całka
ola170595: ∫(tgx + ctgx)2dx
20 sty 16:29
ola: proszę o pomoc
20 sty 16:30
Dawid: może wymnóż to
20 sty 16:31
ola: próbowałam wymnażać i podstawiać ale wyniki były kosmiczne
20 sty 16:32
Dawid: No bo taki wychodzi
20 sty 16:33
ola: odp jest taka: tgx− ctgx + C, ale jak do tego dojść to nie mam pojęcia
20 sty 16:34
ola: może jednak ktoś coś?
20 sty 16:49
Bogdan:
| | sin2x | | cos2x | |
∫ |
| dx + 2 + ∫ |
| dx = |
| | cos2x | | sin2x | |
| | 1 − cos2x | | 1 − sin2x | |
= ∫ |
| dx + 2 + ∫ |
| = ... |
| | cos2 | | sin2x | |
20 sty 16:50
ola: tam gdzie jest +2 ma być z x (+2x) ?
20 sty 16:55
Bogdan:
(tgx + ctgx)2 = tg2x + 2tgx ctgx + ctg2x = tg2x + 2 + ctg2x bo tgx * ctgx = 1
20 sty 16:57
ola: tak już mi się wszystko zgadza, dzięki
20 sty 16:59