matematyka dyskretna
maciejka: "Ile jest różnych liczb czterocyfrowych zapisanych w systemie o podstawie 15, takich że:
a)wszystkie cyfry są różne i ostatnia cyfra jest podzielna przez 5
b)suma pierwszych dwóch cyfr jest równa 15
Zakładamy, że pierwsza cyfra może być zerem"
a)
wszystkie liczby: 15* 15 * 15 * 15 = 50625
różne liczby, ostatnia podzielna przez 5= 15* 14 * 13 * 2 = 5460
50625−5460= 45165
b) 8*2*13*12= 2496
50625−2496=48129
W podpunkcie b, przyjęłam że pierwszą i drugą cyfrę można ułożyć na 8x2 sposobów może to być (0
i 15, 15 i 0, 1 i 14, 14 i 0, 2 i 13, 13 i 2, 3 i 12, 12 i 3, 4 i 11, 11 i 4, 5 i 10, 10 i 5,
6 i 9, 9 i 6, 7 i 8, 8 i 7).
Chciałabym zapytać czy moje rozumowanie jest poprawne? Bardzo proszę o wskazówki
20 sty 16:23
kasia: czy ktos jest w stanie rozwiazac to zadanie poprawnie?
20 sty 18:18
wmboczek: czterocyfrowa = pierwsza niezerowa, cyfry 0−14
a) ostatnie 0 14*13*12
0statnie 5lub10 13*13*12*2
30*13*12 łącznie
b) 1−14 2−13 ...14−1 14sposobów
14*15*15
20 sty 18:52
wmboczek: 40*13*12 w a)
20 sty 18:55