Geometria- zadanie
pulikowski: W trapezie równoramiennym ramiona mają długość 15. Przekątne trapezu są prostopadłe do ramion i
mają długość 20. Wyznacz pole trapezu.
20 sty 15:57
Janek191:

Mamy
x
2 + ( 20 − x)
2 = 15
2
x
2 + 400 − 40 x + x
2 = 225
2 x
2 − 40 x + 175 = 0
Δ = 1 600 − 4*2*175 = 1 600 − 1 400 = 200 = 100*2
√Δ = 10
√2
| | 40 − 10√2 | |
x = |
| = 10 − 2,5 √2 lub x = 10 + 2,5√2 |
| | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem pole trapezu jest równe
P = 0,5 x
2 + 0,5 ( 20 − x)
2 + x*( 20 − x) = ...
20 sty 16:09
Janek191:
Źle zrobiłem − przekątne miały być prostopadłe do ramion
20 sty 16:11
Pudel i Piotruś:
To się popraw:
a=25,b=7,h=12
Teraz jest klawo!
20 sty 21:06
Eta:

a=
√400+225= 25
25*h=20*15 ⇒ h=12
| | a+b | |
P= |
| *h=16*12= 192[j2] |
| | 2 | |
20 sty 21:52