| x+1 | ||
∫ | dx | |
| 2x2 + 6x + 5 |
| 1 | 4x + 1 | ||||||||||
= ∫ | dx = | ∫ | = | |||||||||
| 2x2 + 6x + 5 | 4 | 2x2 + 6x + 5 |
| 1 | (4x + 6) − 5 | |||
= | ∫ | dx = | ||
| 4 | 2x2 + 6x + 5 |
| 1 | 4x+6 | 5 | ||||
= | (∫ | dx − ∫ | dx) | |||
| 4 | 2x2+6x+5 | 2x2 + 6x + 5 |
| 1 | ||
źle ... | (4x+1) − 5 ≠ x + 1 | |
| 4 |
| 1 | 1 | ||
((4x + 6)−5)=x+ | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | |||
= | (4x+6) − | ... | ||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
ale to | nie trzeba przed całkę ? Mógłbyś z całką zapisać bo nie mogę załapać | |
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Więc jak masz | (4x+6)− | = | ((4x+6)−2) | |||
| 4 | 2 | 4 |
| a(4x+6) − b | 4x+6 | 1 | ||||
∫ | =a∫ | − b∫ | ||||
| M | M | M |
| 1 | ||
..nie trzeba ... | dotyczy tylko nawiasu: (4x+6) | |
| 4 |
| 1 | (4x+6) | 1 | 1 | ||||||||||||||||||
∫ | dx= | ∫ | dx− | ∫ | dx | |||||||||||||||||
| 2x2+6x+5 | 4 | 2x2+6x+5 | 2 | 2x2+6x+5 |
| 1 | |
*4x+6 − 6 − 1 | |
| 4 |