Prawdopodobieństwo
Frost: Rzucamy trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że suma liczb oczek otrzymanych na poszczególnych kostkach jest podzielna przez 3.
20 sty 15:11
Janek191:
Jak się nie pomyliłem, to
I Ω I = 6
3 =216
A = { (1,1,1),( 1,2,3), ..., ( 2,2,2),( 1,1,4), ..., (3,3,3),(,1,2,6), ...,(2,2,5), ,,,, ,
(1,3,5), ( 4,4,4), (1,5,6), ..., (2,4,6),...., ( 3,3,6), ..., ( 5,5,5),( 4,5,6), ...,
(3,6,6), ..., (6,6,6)}
więc
I A I = 1 + 6 + 1 + 3 + 1 + 6 + 3 + 6 +1 + 6 + 6 + 3 + 1 + 6 + 3 + 1 = 54
20 sty 15:58
20 sty 16:23
Janek191:
To pewnie nie wypisałem wszystkich zdarzeń elementarnych sprzyjających A.
20 sty 16:30
Mila:
|Ω|=6
3=216
A−suma oczek otrzymanych na poszczególnych kostkach jest podzielna przez 3.
Suma będzie podzielna przez 3 jeżeli:
a) otrzymamy trójkę liczb, które dzielą się przez 3, (reszta 0)
ozn.(r0,r0,r0) gdzie każda ze zbioru {3,6}
2
3=8
b) otrzymamy trójkę liczb, które dają resztę 1 po podzieleniu przez 3:
(r1,r1,r1) − każda ze zbioru {1,4}
2
3=8
c) otrzymamy trójkę liczb, które dają resztę 2 po podzieleniu przez 3:
(r2,r2,r2) każda ze zbioru {2,5}
2
3
d) otrzymamy trójkę liczb:
(r0,r1,r2)
2*2*2*3!=8*6=48
48+3*8=72
20 sty 16:38
Frost: A jakby było z podzielnością przez 2? Zrobisz mi ten przykład a ja spróbuje z podzielnością
przez 4?
20 sty 16:58
Frost: Albo jakbyś mogła wytłumaczyć na przykładzie Twoje rozwiązanie.
20 sty 17:17
Frost: Ok, zrozumiałem czy ten sposób działa zawsze dla innych podzielności też?
20 sty 17:18
wmboczek: Można podejść do tematu tak:
nieważne są 2 pierwsze rzuty, trzeci decyduje o podzielności
dla każdej sumy 2 rzutów dokładnie 2z6 na trzeciej kostce dają wynik −> p=1/3
20 sty 17:23
Frost: W sumie tak ponieważ nieważne suma z dwóch pierwszych kostek może być niepodzielna przez 3 ale
na 3 kostce możemy dostać 2 różne liczby które po dodaniu do pierwszych dwóch dadzą liczbę
podzielną przez 3. Czyli Ω=6 A=2. Mogę wtedy tak zapisać?
20 sty 17:28
wmboczek: Można z uzasadnieniem. No i nie jest to sposób uniwersalny ale szybki pieruńsko. No i nie każdy
nauczyciel doceni pomysł
20 sty 17:43
Frost: I ten sposób do każdej podzielności możemy stosować? Ogólnie nie mogę rozgryźć tych
podzielności... Zadań typu ze zbioru {1,2...30} wybieramy 2 liczby, i mnożymy przez siebie.
Ile jest takich iloczynów podzielnych np. przez 3 albo 5. Albo tak jak teraz przy rzucie
kostką.
Nie mogę znaleźć (sam) jakiegoś schematu do rozwiązania zadań tego typu
20 sty 17:48
wmboczek: Potrzeba praktyki po prostu, każde zadanie jest inne.
Najważniejszy jest warunek, po nim można się zorientować czy łatwiej będzie rozważać reszty,
wypisywać przypadki, czy inny trick wymyślić
20 sty 17:55
Frost: Prawdopodobieństwa nie przerabiam jeszcze w szkole ale uczę się sam. Jestem przy etapie
prawdopodobieństwa warunkowego ale średnio mi się udaje go zrozumieć
20 sty 17:58
wmboczek: Ogólna idea warunkowego jest taka, że rolę Ω przejmuje B (zdarzenia spełniające warunek)
20 sty 18:04
Frost: Ok, jak masz chwile to możesz mi pomóc z tym zadaniem. Rzucamy trzy razy czworościenną,
symetryczna kostką do gry. Na ściankach tej kostki wypisane są liczby od 1 do 4. Oblicz
prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych liczb będzie równa 7 jeśli na jednej kostce wypadła 1.
Czyli:
A− suma będzie równa 7
B− na jednej kostce wypadła 1.
A∩B− suma wyrzucona na dwóch kostkach będzie równa 6.
Dobrze to określiłem?
Chce sam dojść do rozwiązania
20 sty 18:09
wmboczek: Dobrze
Teraz możesz liczyć "zwykłe" prawdopodobieństwo tego, że na 3 kostkach suma jest 6
20 sty 18:23
wmboczek: Wróć, na 2 kostkach
20 sty 18:24
Frost: Rozkminiłem to tak.
Ω− zbiór wszystkich możliwości wyrzutów gdzie 1 występuje tylko raz. Ω=27
A
B suma wyrzucona na dwóch kostkach będzie równa 6 a na trzeciej kostce będzie 1.
6 dostajemy sumując 3+3 lub 2+4
z liczb 3 3 1 utworzymy 3 takie rzuty 3 3 1, 3 1 3, 1 3 3
z liczb 2 4 1 utworzymy 6 takich możliwości
A
B=9
20 sty 18:24
Frost: W książce mam dwa sposoby żeby określać zawężoną część czyli jak mówiłeś, Ω przejmuje B lub Ω
| | P(A∩B) | |
piszemy normalnie a potem rozwiązujemy P(A|B) jako |
| lub jak wyżej określiłem od |
| | P(B) | |
razu P(A
B) zobaczymy którym sposobem będzie mi się łatwiej robiło, zaraz siadam do kolejnego
zadanka
20 sty 18:27
wmboczek: OK, można też tak ze 24,42 i 33 jako możliwości 2 rzutów ze zbioru {2,3,4}
20 sty 18:43