Funkcja kosztów pewnego produktu wynosi
xxx xxx xxx xxx xxx: Funkcja kosztów pewnego produktu wynosi
k(q) = 300q + 400q3 − 112 q4
gdzie q oznacza liczbę wyprodukowanych jednostek tego produktu.
Średni koszt tego produktu dany jest wzorem
k ' (q) = 300 + 1 200q2 − 13 q3
Wyznacz, przy jakiej liczbie wyprodukowanych jednostek q tego produktu, średni koszt będzie
najmniejszy.
Oblicz najpierw zadanie na kartce a następnie wśród pięciu odpowiedzi znajdź tę właściwą.
a) q = 300
b) q = 2 400
c) q = 1 200
d) q = 400
e) q = √2 400
20 sty 15:00