matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz całkę
całka:
Jak obliczyć całkę? ∫x*e
−x
2
dx
20 sty 14:58
J:
podstawienie: t = x
2
20 sty 14:59
całka:
robiłam tak, ale wynik mi nie wychodzi, nie wiem gdzie popełniam błąd,
e
−x
2
ma wyjść −
2
20 sty 15:05
J:
t = x
2
, dt = 2xdx
1
1
1
1
.. =
∫e
−x
2
*2xdx =
∫e
−t
dt = −
e
−t
= −
e
−x
2
+ C
2
2
2
2
20 sty 15:09