| 9x − 5 | ||
∫ | dx | |
| 9x2 − 6x + 1 |
| 1 | ||
x0 = | ||
| 3 |
| 9x−5 | 9x | 5x | ||||
∫ | dx=∫ | dx−∫ | dx= | |||
| (3x−1)2 | (3x−1)2 | (3x−1)2 |
| x | x | |||
=9∫ | dx−5∫ | dx= już sobie chyba poradzisz? | ||
| (3x−1)2 | (3x−1)2 |
| 1 | 9x−5 | |||||||||||
∫ | ||||||||||||
| 9 |
|
| x | ||
ok, a tą całkę 9∫ | z podstawienia obliczyć ? | |
| (3x−1)2 |
| 1 | 9x − 5 | |||||||||||
∫ | = | |||||||||||
| 9 |
|
| 1 | ||
t = x − | ||
| 3 |
| 1 | ||
x = t + | ||
| 3 |
| 1 |
| ||||||||||||
= | ∫ | dt = | |||||||||||
| 9 | t2 |
| 1 | 9t + 3 − 5 | 9t − 2 | ||||
= | ∫ | dt = 1/9∫ | dt | |||
| 9 | t2 | t2 |