matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz całkę
Aneta:
Witam, mam kłopot z całką
3x
4
∫
dx
x
5
+1
czy ktoś umie zrobić krok po kroku?
20 sty 14:29
Ada:
3
5x
4
3
5x
4
∫
dx =
∫
dx
5
x
5
+1
5
x
5
+1
I jest:
pochodna z mianownika
∫
mianownik
20 sty 14:32
J:
3
5x
4
5
=
∫
dx =
lnIx
5
+1I + C
5
x
5
+1
3
20 sty 14:33
Dawid:
3x
4
∫
dx=...
x
5
+1
t=x
5
+1 dt=5x
4
dx
1
dt=x
4
dx
5
3
dt
5
3
dt
3
dt
3
3
...=∫
=
∫
=
∫
=
ln|t|+C=
ln|x
5
+1|+C=
t
5
t
5
t
5
5
20 sty 14:35
Aneta:
Dziękuję ślicznie
20 sty 14:47
Dawid:
metod do wyboru do koloru
20 sty 14:48