Równanie wielomianowe 4 st. Proszę o spr.
Damian K: Witam.
Bardzo bym prosił o porade czy następujące równanie jest dobrze rozwiązane i o ew. poprawki:
3x4 + x2 − 4 = 0 /: x
3x3 + x − 4 = 0
x(3x2−4)=0
x=0 v 3x 2 − 4 = 0
x 2 = 1 13
x= \√1 13
Mój przykład jest dłuższy, a ja zastanawiam sie nad tym wycinkiem. Mam to równanie w liczniku
bo mianownik rozwiązałem schematem Hornera, a tu próbowałem tez schematem wyciągając x przed
nawias ale nie wychodzi.
Pozdrawiam.
20 sty 14:25
J:
źle ... nie wolno dzielic obustronnie przez x ...
20 sty 14:29
Ada: Nie wolno dzielić przez x, a później zakładać sobie, że x=0

Bo wychodzą bzdury.
| | 4 | |
A już bardziej nie wolno: |
| = 4, bo to spełnione tylko dla x=1  |
| | x | |
20 sty 14:30
J: podstaw: t = x2 ... i rozwiązuj równanie: 3t2 + t − 4 = 0
20 sty 14:31
Damian K: Dzięki za naprowadzenie

Delta=48=4
√3
t1=
−1−4√26
t2=
−1+4√26
Teraz niepamiętam jak sie podstawiało pod x to t. Mogę prosić kolejne porady?
20 sty 14:56