całka
Saris: | | sinx | |
Hej. Pomoże ktoś czym zrobić całkę ∫ |
| dx. |
| | 1+3x | |
Totalnie nie mam pomysłu, a potrzebuje pilnie. Przez części myślałem, że wyjdzie, ale wyszedł
zły znak i by się skróciła z wyjściową (chyba ze mam błąd)
20 sty 13:34
Dawid: może podstawienie ?
20 sty 13:38
Kacper:
A jakieś własne rachunki?
20 sty 13:40
Saris: dobra nie da sie elementarnie. tam jest sinus całkowy pozniej. kiedys juz o to pytalem. ale
dzieki.
20 sty 13:52
J:
| | 3 | |
spróbuj przez części: v' = |
| v = ln(3x+1)
|
| | 1+3x | |
u = sinx u' = cosx
| | 1 | |
.. = |
| [sinxln(3x+1) − ∫ln(3x+1)cosxdx] ... i jeszcze raz przez części ... dojdziesz do |
| | 3 | |
całki wyjściowej..
20 sty 13:56
Saris: nie dojdziesz

elementarnie.
20 sty 19:11