Rozwiąż rownania
rogal: Proszę o pomoc w równaniach
1) (3x−1)(4x)=(4x+5)(2x−1)
2) 3x2−2√3x−3=0
3) 4x2(x+4)−(x+4)=0
4) 9x2(x2−4)−49(x2−4)=0
5) x2(x−√2)−2(x−√2)=0
22 lis 15:54
rogal: w 1 wyszło mi x1=0 , x2=−54
w 2 x1=5√33 , x2=−√3
w 3 x1=0 , x2=−4 , x3=−4
w 4 x1=0 , x2=2 , x3=−2 ,
w 5 x1=0 , x2=√2 , x3=√2
22 lis 16:03
rogal: lecz moje odpowiedzi się nie są poprawne
pomoże mi ktoś ?
22 lis 16:04
Ergo: 5) (x2−2)(x−√2)=0 => x=√2 lub x=−√2
22 lis 16:04
Godzio: 12x
2−4x=8x
2−4x+10x−5
4x
2−10x+5=0
Δ=100−80=20
√Δ=2
√5
3x
2−2
√3x−3=0
Δ=12+36=48
√Δ=4
√3
4x
2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(4x
2−1)=0
x+4=0 v 4x
2−1=0
x=−4 v 4x
2=1
9x
2(x
2−4)−49(x
2−4)=0
(9x
2−49)(x
2−4)=0
(3x−7)(3x+7)(x−2)(x+2)=0
| | 1 | | 1 | |
x=2 |
| v x =−2 |
| v x=2 v x=−2
|
| | 3 | | 3 | |
(x
2−2)(x−
√2)=0
x
2−2=0 v x−
√2=0
x
2=2 v x=
√2
x=
√2 v x=−
√2
22 lis 16:09
marzena: 1)rozwiąż równanie i powinno ci wyjść 4x
2−10x+5=0
potem delta i x
1 i x
2 zostanie ci do wyliczenia
22 lis 16:09
Godzio: 12x
2−4x=8x
2−4x+10x−5
4x
2−10x+5=0
Δ=100−80=20
√Δ=2
√5
3x
2−2
√3x−3=0
Δ=12+36=48
√Δ=4
√3
4x
2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(4x
2−1)=0
x+4=0 v 4x
2−1=0
x=−4 v 4x
2=1
9x
2(x
2−4)−49(x
2−4)=0
(9x
2−49)(x
2−4)=0
(3x−7)(3x+7)(x−2)(x+2)=0
| | 1 | | 1 | |
x=2 |
| v x =−2 |
| v x=2 v x=−2
|
| | 3 | | 3 | |
(x
2−2)(x−
√2)=0
x
2−2=0 v x−
√2=0
x
2=2 v x=
√2
x=
√2 v x=−
√2
22 lis 16:09
rogal: dzięki wszystkim , w 1 zadaniu jest błąd bo jeden z pierwiastków wyszedł −54
22 lis 16:24
rogal: a drugiego pierwiastka nie mogę rozwiązać
22 lis 16:24
Godzio:
| | 5 | |
nie możliwe że wyjdzie − |
| chyba że źle przepisałeś przykład |
| | 4 | |
22 lis 16:32
rogal: po opuszczeniu nawiasów wyjdzie 12x2+11x−5=8x2+6x−5
22 lis 16:35
Łukasz: źle opuściłeś nawiasy
12x2−4x=8x2−4x+10x−5
12x2−4x=8x2+6x−5
22 lis 16:48
rogal: a gdzie ci sie podziało 3x*(−5) ?
22 lis 16:55
Godzio: rogal spójż do tego ci napisałeś i sprawdź czego zapomniałeś napisać
(3x−1)(4x)=(4x+5)(2x−1)
z moich obliczen wynika że:
(3x−1)(4x...) = 12x2+11x−5
12x2 3x * ... −4x − 1* ... tu widze że powinno być +5
(3x−1)(4x+5) czy nie tak ?
22 lis 17:11
rogal: ehh powinno być (3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1)
przepraszam wszystkich
22 lis 22:28
Godzio: 12x
2+11x−5=8x
2−4x+10x−5
4x
2+11x=6x
4x
2+5x=0
Δ=25
√Δ=5
22 lis 22:34
rogal: no dokładnie tak mi wyszło na początku ale właśnie x2 musi wyjść 1 i właśnie nie wiem jakim
sposobem
22 lis 22:35
sylwia: X2−5x+4=o
28 mar 19:49
sylwia: proszę o pomoc w tym równaniu
28 mar 19:50
KaKaGiYt: 2(5x−1)=8
13 kwi 19:43