f
calka: Całka wymierna:
jak mam taką całkę to deltę liczyć jako a = 2 ?
| | 1 | | dx | |
Bo jak zapiszę to całkę |
| ∫ |
| |
| | 2 | | x2 + 9x − 5 | |
to a nadal = 2 w delcie ?
20 sty 13:10
Dawid: Nie rozumiem za bardzo.
Mianownik rozkładasz na (2x−1)(x+5)
Zatem:
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | 2x2+9x−5 | | (2x−1)(x+5) | |
20 sty 13:15
20 sty 13:16
Dawid: Δ=92−4*2*(−5)
20 sty 13:16
calka: a jak rozłożę na:
| dx | | 1 | | 1 | |
| {x− |
| } ? Nie można tak ? A |
| wyciągnę przed całkę |
| x+5 | | 2 | | 2 | |
20 sty 13:23
20 sty 13:24
calka: | | dx | |
bo nie rozumiem skąd potem ta 2 ∫ |
| a czemu tylko jeden nawias przez 2 |
| | (2x−1)(x+5) | |
wymnożony ?
20 sty 13:28
J:
mieszasz pojęcia... jaka 2 przed całką...? całkę z godz: 13:15 rozkładasz na ułamki
proste:
20 sty 13:31
20 sty 13:33
Dawid: Jakie dwa?
Δ=9
2−4*2*(−5)=121
√Δ=11
x
1=−5
Postać iloczynowa
| | 1 | |
(x+5)(x− |
| )=(x+5)(2x−1) |
| | 2 | |
To takie trudne ?
20 sty 13:34
20 sty 13:35
calka: 1/2 to miejsce zerowe a 2x − 1 ?
20 sty 13:36
Dawid: Napisałem tam pomiędzy znak równości wiec oznacza że to jest sobie równe
2x−1=0
2x=1
20 sty 13:39
Dawid: Tylko jest tak zapisane aby pozbyć się ułamka
20 sty 13:39
calka: to co się stało z tą dwójką co liczyło się deltę a = 2.
to zapis:
20 sty 13:41
Dawid: tak też jest poprawny i teraz rozkład na ułamki proste
20 sty 13:43
calka: | | 1 | |
jak to zauważyć że 2x−1 = x − |
| ? |
| | 2 | |
20 sty 13:48
Dawid: liczyć trzeba i będzie to oczywiste. Tylko nie wiem po co sobie teraz tym głowę zawracasz jak
zapis z 1/2 też jest poprawny
20 sty 13:49
calka: bo pisaliście 2x−1 i nie wiem który sposób lepszy.
20 sty 13:51
Dawid: ten który jest dla Ciebie wygodniejszy.
20 sty 13:53
calka: wyszło tak:
| | 1 | | 2 | | dx | | 2 | | dx | |
∫ |
| dx = − |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| |
| | 2x2 + 9x − 5 | | 11 | | x + 5 | | 11 | | | |
dobrze na razie ? teraz jeszcze te dwie całki policze
20 sty 14:00
Dawid: | | 1 | |
Mi wyszło A=− |
| tak na szybko liczone |
| | 11 | |
20 sty 14:05
calka: mi wyszło tak:
| 1 | | A | | B | | 1 | |
| = |
| + |
| / * (x + 5)(x − |
| |
| 2x2 + 9x − 5 | | x + 5 | | | | 2 | |
| | 1 | |
1 = A(x − |
| ) + B(x + 5) |
| | 2 | |
A + B = 0
A = −B
nie mogę znaleźć błędu
20 sty 14:09
Dawid: no to dobrze
20 sty 14:12
calka: | | 1 | | 1 | |
ale Ci wyszło − |
| i w zeszycie z lekcji też coś mam |
| |
| | 11 | | 11 | |
20 sty 14:13
Dawid: Wiem gdzie jest błąd bo powinno być to zapisane jako (2x−1)(x+5)
20 sty 14:18
calka: to jednak nie mogę zapisać tego tak:
20 sty 14:24
calka: | | 1 | | 1 | |
w zeszycie mam wynik − |
| ln|x+5| + |
| ln|2x−1| + C |
| | 11 | | 11 | |
a mi wyszło:
| | 2 | | 1 | |
− |
| ln|x+5| + U{2}{11|x − |
| | + C |
| | 11 | | 2 | |
to co innego ?
20 sty 14:25
calka: | | 1 | |
nie było trzeba wyciągnąć |
| przed znak całki tak jak pisałem wcześniej ? |
| | 2 | |
20 sty 14:29
Dawid: Tylko te wyciąganie przed całkę 1/2 to jest źle zrobione. Bo 9 jak i 5 musisz podzielić na dwa
jeszcze
20 sty 14:31
calka: możesz to rozpisać ?
20 sty 14:35
calka: nie mogę tego zapisać tak:
| | 1 | | 1 | | 2 | | dx | | 2 | | dx | |
∫ |
| dx = |
| (− |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| ) |
| | 2x2 + 9x − 5 | | 2 | | 11 | | x+5 | | 11 | | | |
?
20 sty 14:37
Dawid: Zapisz mianownik w postaci (2x−1)(x+5) to wyjdzie
20 sty 14:38
Dawid: A dobra już wiem. Jakiegoś zaćmienia dostałem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx |
| | 2x2+9x−5 | | | | 2 | | | |
20 sty 14:41
Dawid: x+5
20 sty 14:42
calka: czyli mój post z 14:37 jest ok ?
20 sty 14:51
calka: ?
20 sty 15:30
Dawid: tak
20 sty 15:32