oblicz granice
Madzia: lim (2n+3/2n+1)3n
20 sty 12:40
Dawid: | | 2n+3 | | 2n+1+2 | | 2 | |
( |
| )3n=( |
| )3n=(1+ |
| )3n= już sobie poradzisz chyba ? |
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
20 sty 12:44
Madzia: nie mam o tym zielonego pojęcia, proszę rozwiąż do końca
20 sty 12:45
J:
| | 3n | |
= lim (e2) |
| ... policz granicę wykładnika ( czyli tego ułamka) |
| | 2n+1 | |
20 sty 12:46
Janek191:
Masz już zrobione
20 sty 12:47
Dawid: Wzór jest taki
Zatem:
| | 2 | | 2 | |
(1+ |
| )3n=[(1+ |
| )2n+1]3n2n+1=[e2]3n2n+1=[e2]32= |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
=e
3
20 sty 12:50
Madzia: Dziękuje Dawid !
20 sty 12:59