rozwiąż pochodną ln(ln(ln x)))
Ordinarygirl: może mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać taką pochodną:
ln(ln(ln x)))
20 sty 12:25
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| * |
| * |
| ? |
| | ln( ln x) | | ln x | | x | |
20 sty 12:28
Janek191:
Pochodna funkcji złożonej
20 sty 12:29
Janek191:
Pochodne się oblicza
20 sty 12:30
Dawid: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *(ln(lnx))'= |
| * |
| * |
| jeśli się nie mylę |
| ln(lnx) | | ln(lnx) | | lnx | | x | |
20 sty 12:31
Dawid: | | 1 | | 1 | | 1 | |
ln(ln(ln x)))= lnt'*t'= |
| *t'= |
| *(ln(ln x)))'= |
| *(lnz'*z')= |
| | t | | ln(ln x)) | | ln(ln x)) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *lnx'= |
| * |
| * |
| |
| | ln(ln x)) | | z | | ln(ln x)) | | lnx | | x | |
t=ln(ln x))
z=lnx
20 sty 12:33