Obliczanie granicy
Filip: Mecze się z obliczenie granice :
Lim(x→π/2)=tg3x/tg5x
20 sty 12:04
J:
| | sin3x | | cos5x | |
= lim |
| * |
| |
| | cos3x | | sin5x | |
20 sty 12:14
Filip: A kolejny krok?
20 sty 12:21
J:
.. nie .., to dalej prowadzi do symbolu nieoznaczonego ... zastosuj regułę H
20 sty 12:29
Filip: I wyjdzie mi
−cos3x/sin3x * sin5x/(−cos5x)?
Czy
Cos2 5x/ cos2 3x
20 sty 12:38
J:
| | sin25x | |
..zastosuj do postaci wyjściowej .... = lim [ − |
| ] |
| | cos23x | |
20 sty 12:41
J:
... teraz to ja namieszłaem .... masz dobry wymik...
20 sty 12:43
Filip: Chyba się zgubiłem. Wynik to 5/3 a mi w żadnym wypadku nie chce wyjść
20 sty 12:45
J:
| | 5cos25x | |
uff ... = lim |
| ..  |
| | 3cos23x | |
20 sty 12:50
Filip: Nie wychodzi tak
20 sty 12:55