znaleźć ekstrema funkcji
nadzieja: Znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
2.y=2x−ctgx
4. y=xlnx
Wyniki powinny być takie:
1. min dla x=−1, max dla x=1
2. brak
3. min dla x=e
4. min dla x=e
−1
5. min dla x=1
Proszę o pomoc w wyliczeniu i o rysunek do każdego, jeśli da radę.
Nie wszystko chce mi wyjść więc byłabym wdzięczna za pomoc.
Egzamin tuż tuż...
20 sty 11:34
J:
..pokaż, co Ci nie wychodzi...
20 sty 11:37
nadzieja: Ok, tylko napiszę trochę później, bo teraz muszę uciekać.
20 sty 11:45
Wiem:
Po prostu widzisz:encyklopedia matematyki nie operuje pojęciem ekstremum
lokalne.A czy znasz bardziej autorytatywne wydawnictwo?
Franco loko towar jest w telewizji
20 sty 12:45
nadzieja: Pierwsze zrobiłam i wyszło mi dobrze. A drugie zrobiłam tak, ale nie wiem czy dobrze...
| | 1 | |
y'=2+ |
| zrobiłam wspólną kreskę ułamkową |
| | sin2x | |
| | 2sin2x | | 1 | |
y'= |
| + |
| |
| | sin2x | | sin2x | |
przyrównuje to do zera
2sin
2x+1=0
2sin
2x=−1
brak rozwiązania (funkcja nie ma ekstremum)
dobrze

a zaraz napisze następne..
20 sty 14:23
J:
..dobrze..
20 sty 14:25
nadzieja: f'(y)=0 <=>lnx−1=0
lnx=1
x=ℯ
nie wiem tylko jak to narysować i czy to się da narysować i czy to max czy min?
20 sty 14:43
J:
a czy pochodna zmienia znak w punkcie: x = e ...?
20 sty 14:45
nadzieja: e
x−e
x=0
i nie wiem co dalej z tym zrobić?
20 sty 14:46
J:
..uważaj ... zjadłas/eś x ..
20 sty 14:47
nadzieja: a tak rzeczywiście:
exx−ex=0
o to Ci chodziło?
20 sty 14:51
20 sty 14:51
nadzieja: a jeśli chodzi o pochodną, to obstawiam że tak. ale nie wiem jak to określić, więc strzelam że
zmienia.
20 sty 14:52
nadzieja: to co pisałam to było piąte, bo już pomyliłam zadanie. a czwarte zaraz napiszę. A ty
| | ex | |
napisałeś/aś do którego to y'= |
| (x−1) ? |
| | x2 | |
20 sty 14:54
J:
..no oczywiście ... z ujemnego na dodatni .. zatem jest minimum dla x = e
20 sty 14:56
J:
no właśnie do 5)
20 sty 14:57
nadzieja: a skąd wiem że z ujemnego na dodatni? na co muszę spojrzeć?
już wiem do którego było to y'..
20 sty 14:57
nadzieja: i czy to jakoś się rysuje czy tylko wystarczy określić?
20 sty 14:57
J:
na wykres funkcji: f(x) = lnx − 1 ... przecina os OX w punkcie x = e
20 sty 14:58
nadzieja: 4. y'=x'*lnx+x*(lnx)'
y'= lnx+1
lnx+1=0
lnx=−1
x=e
−1
i też nie wiem jak to narysować i czy w ogóle to da się narysować?
20 sty 15:01
J:
rysujesz y = lnx i przesuwasz do góry o 1 ..
20 sty 15:05
nadzieja:

coś takiego
20 sty 15:10
J:
..poszukaj wykresu funkcji logarytmicznej ...
20 sty 15:15
nadzieja: zresztą ok, dam sobie radę z rysunkiem, wiem że to może być prosta tylko taka wygięta linia. a
co z tym 4?
20 sty 15:15
20 sty 15:17
nadzieja: ok już narysowałam

a to 4 dobrze zrobiłam?
20 sty 15:19
J:
ad 5) zmiana znaku zależy od wyrażenia: (x−1) .. a to funkcja liniowa ..
..narysuj wykres funkcji: y = x −1 ... i zobacz kiedy i gdzie zmienia znak ...
20 sty 15:20
nadzieja: to będzie min=1 bo zmienia z ujemnego na dodatni
20 sty 15:28
nadzieja: to zostało mi tylko to czwarte zadanie
20 sty 15:30
nadzieja: jeżeli jest lnx+1 to w górę a jak jest lnx−1 to w dół?
20 sty 15:36