Własności funkcji
radzio208: Wyznacz dziedzinę naturalną, zbiór wartości, zbadać monotoniczność funkcji:
f(x)= −5 log2(ex+1)−4
Nie mam kompletnie pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Jak to poprzekształcać żeby obliczyć
dziedzinę z logarytmu. Liczba e to liczba Nepera
Dziedzina logarytmu to zbiór liczb rzeczywistych dodatnich.
20 sty 11:23
Janek191:
f(x) = − 5 log2 ( ex + 1) − 4
Musi być ex + 1 > 0 − i jest
D = ℛ
20 sty 11:32
J:
D: R
| | ln(ex+1) | | 5 | | ex | |
f'(x) = −5[ |
| ]' = − |
| * |
| .. teraz analizuj pochodna ... |
| | ln2 | | ln2 | | ex+1 | |
20 sty 11:36
radzio208: A trzeba monotoniczność liczyć z użyciem pochodnych?
20 sty 11:50
J:
monotoniczności się nie liczy, tylko okresla , na podstawie znaku pochodnej..
20 sty 11:56
Janek191:
ln 2 < 0 czy ln 2 > ? , bo ex > 0
20 sty 11:58
radzio208: u nas korzystało się z własności f(x1)<f(x2), możesz mi wytłumaczyć o co tu chodzi?
20 sty 11:59
J:
jeżeli w danym przedziale (a,b) należącym do dziedziny f(x) , pochodna jest dodatnia, to w tym
przedziale funkcja jest rosnąca ... i odwrotnie...
20 sty 12:02
radzio208: ln 2>0
20 sty 12:02
J:
odpowiedz na pytanie, kiedy pochodna tej funkcji jest dodatnia, a kiedy ujemna ...?
20 sty 12:03
radzio208: a ile będzie wynosił zwf?
20 sty 12:04
radzio208: funkcja ta jest malejąca, bo znak wyrażenia(iloczynu) będzie ujemny, czy nie tak?
20 sty 12:06
J:
odpowiedz najpierw na pytanie o monotoniczności tej funkcji ...
20 sty 12:07
Janek191:
Tak
20 sty 12:08
J:
..no to teraz pomyśl, skoro funkcja jest malejąca w całym zbiorze R , to jaki jest zbiór
wartości ...
20 sty 12:08
Janek191:
Teraz należy obliczyć granice w − ∞ i w + ∞
20 sty 12:10
Janek191:
lim f(x) = − 4
x → −
∞
lim f(x) = −
∞
x→ +
∞
wyciągnij wniosek

co do ZW
f
20 sty 12:12
radzio208: tzn ze przyjmuje wartości mniejsze od 0?
20 sty 12:16
radzio208: kto pomoże, no nie mogę sobie tego wyobrazić
20 sty 12:33
Janek191:
Jak maleje od ( − 4) do ( − ∞ ) , to jaki jest zbiór wartości ZWf ?
20 sty 12:35
radzio208: zwf=(−∞;∞+)
nie mogę tego zatrybić,możesz mi to jakośomówić po krótce?
20 sty 12:44
Janek191:
ZWf = ( − 4; − ∞ )
20 sty 13:10