całka wymierna
Bogdan: Czy dobrze rozbiłem całkę:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x6−x2 | | x2(x−1)(x+1)(x2+1) | |
Ułamki proste będa takiej postaci:?
| A | | B | | C | | D | | Ex+F | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| x | | x2 | | x−1 | | x+1 | | x2+1 | |
20 sty 10:52
J:
..dobrze...
20 sty 10:55
Bogdan: Tylko właśnie taki układ równań mi wyszedł :
A+C+D+E=0
B+C−D+F=0
C+D−E=0
C−D−F=0
−A=0
−B=1
20 sty 11:10
20 sty 11:22
Bogdan: więc wychodzę na :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2x | |
=−∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx+ |
| * |
| ∫ |
| dx= |
| | x2 | | 4 | | x−1 | | 4 | | x+1 | | 2 | | 2 | | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| ln|x−1|= |
| ln|x−1|+ |
| ln|x2+1| |
| | x | | 4 | | 4 | | 4 | |
20 sty 11:28
Bogdan: Dobrze?
20 sty 15:15
Bogdan: ?
20 sty 18:00
Bogdan: Halo,halo
20 sty 23:23
Eve: ok
20 sty 23:24