podstawa i srednica?
trapez: Witam. Mam pytanie:kiedy srednica okregu opisacego na trapezie rownoramiennym jest jego podstaą
(trapezu)?
20 sty 10:33
Janek191:

Wtedy gdy środek okręgu leży na odcinku AB.
20 sty 10:38
trapez: Ok, bardzo dziekuje. nie wiem jeszcze jak to zrobic

W trapez rownoramienny wpisano okrag. oblicz obwod i pole tego trapezu ,jesli jego kat ostry ma
60 stopni , a promien okreguopisanego na tym trapezie jest rowny 1.
Bardzo prosze o pomoc i dokladne wyjasnienie.
20 sty 11:02
trapez: Pomoze ktos?
20 sty 11:13
Janek191:

I AB I = a α = 60
o
oraz
h = 2 r
a + b = 2 c
i trzeba pomyśleć
20 sty 11:20
pigor: ..., no i trzeba − moim zdaniem − rozpatrzyć jeszcze drugi
przypadek, gdy podstawa dolna będzie nad środkiem okręgu . ...
20 sty 11:26
pigor: ..., a tak ogólnie, to gdy środek okręgu poza wnętrzem trapezu...
20 sty 11:39
pigor: ... przepraszam nie przemyślałem
tego wszystkiego bo się spieszę; spadam ...
20 sty 11:42