xxx
matrix: Ile wynosiła roczna nominalna stopa procentowa na lokacie dwumiesięcznej, jeżeli po 20
miesiącach kwota początkowa wzrosła o 14%?
20 sty 10:05
matrix: ?
20 sty 10:13
pigor: .., wychodzi mi x% = 7,9134 % ≈ 8 % ...
20 sty 11:11
matrix: a w jaki sposob obliczyc? jaki wzor? chcialbym umiec tego typu zadania, niedlugo spraedzian mam
20 sty 12:26
matrix: i bardzo dziekuje za wynik.
20 sty 12:28
pigor: ... , niech
x% = ? to z warunków zadania
i z kalkulatorem "naukowym" w ręku :masz np.
takie równanie na procent składany :
K(1+
212 x%)
202 = 114%K ⇔ (1+
16x%)
10= 1,14 ⇔
⇔ 1+
16x% = 1,14
0,1 ⇒ 1+
16x% ≈ 1,0132 ⇔
⇔
16x%≈ 0,0132 /*6 ⇒
x%≈ 0,0792 ⇒
x%=8%.
20 sty 17:29